Про це у розмовній студії «правди. Наживо» розповів голова громадської ради при Львівській облдержадміністрації Андрій Болюбаш.

За його словами, така схема є популярною через свою елементарність, адже в Україні немає системи міжнародного обміну інформацією в онлайн-режимі. Відтак, перевірити закордонні дані стосовно автівки, тобто чи був у ній товар, неможливо. Саме тому, зазначив голова громадської ради при Львівській облдержадміністрації, була створена координаційна група з питань підвищення ефективності митних органів, яка має на меті виконання кількох пунктів:

«Першим пунктом є криміналізація контрабанди, тому що зараз найчастіше лише штрафують, і навіть можуть повернути товар. Друге, і найважливіше, це міжнародний обмін інформацією, і спільний огляд, аби уникнути зловживань. А третє – це аналітичний центр між усіма правоохоронними органами, оскільки Кабмін надав відкритий доступ поліції до того, що роблять митники та прикордонники у реальному часі».

Втім, говорили не лише про корупцію на митниці, але й про газ. Адже не так давно, кілька місяців тому, підприємства по Львівщині отримували листи від «Львівгазу» про необхідність встановлення так званих «дистанційних» приладів передачі даних, вартість яких може становити до 20 тисяч гривень. Проте, як пояснив Андрій Болюбаш, бізнесменам хвилюватись не варто: «Таких відключень не буде ні за яких обставин. Я закликаю уникати тих монополістів, які вводять в вас в оману, тому що рішення на рівні області прийнято, і загроз ніяких немає».

Більше – у відео. Прямі ефіри «Правди. Наживо» дивіться щобудня о 19.00 на телеканалі НТА.

ІА "Вголос": НОВИНИ