Про це заявив спецпредставник США по Україні Курт Волкер в ефірі «112 Україна».

«Росія запропонувала іншу концепцію – так звану захисну силу, яка оберігала б лише спостерігачів ОБСЄ. Контроль за кордоном вона не передбачає. Тому нескінченний потік російських сил та озброєння через міжнародний кордон тривав би», – зазначив він.

Волкер також підкреслив, що це не пропозиція, на яку США і ООН змогли б погодитися.

«Адже така концепція не гарантує безпеку, а лише поглибить конфлікт. І жодна країна, що надає війська, не захоче опинитися в такій ситуації: коли відкрито кордон і маріонеткові угруповання», – переконаний Волкер.

За його словами, США, Франція і Німеччина погодилися прийняти таку пропозицію за основу, однак перетворити її в миротворчу місію.

«Це створило б відповідальність за безпеку в регіоні, дало б можливість українській стороні контролювати російсько-український кордон. Кордон би це не закрило. Він залишиться в такому випадку відкритим, проте з'явиться контроль. Війська і озброєння не будуть перетинати його. Це дасть підстави для реалізації мінських угод», – розповів він.

Волкер також нагадав, що під час зустрічі з помічником російського президента Володимира Путіна Владиславом Сурковим йому не вдалося досягти згоди з цього питання.

«Зараз є дуже різні концепції того, що хотіли б бачити в підсумку. Росія підтримує і пропонує не те, що Сполучені Штати і Захід хотіли б бачити», – резюмував він.

ІА "Вголос": НОВИНИ