Як повідомила Ірина Геращенко, зустріч відбулася з ініціативи представників України в гуманітарній підгрупі Тристоронньої контактної групи й за участю представників СБУ, МінТОТ та офісу уповноваженої з прав людини

Віце-спікер нагадала, що до заручників не допускають представників Міжнародного комітету «Червоного хреста», забороняють бранцям телефонні дзвінки, не передають листи і посилки.

Геращенко вважає, що координатор ОБСЄ мав би активніше діяти для звільнення заручників і допуску міжнародних місій:

«Ненормально, що востаннє координатор був в тюрмах на окупованих територіях рік тому, та й то йому показали лише кількох заручників і не дали поспілкуватися сам на сам».

«Сьогодні ці проблеми жорстко піднімали безпосередньо родини в‘язнів. Вони наполягають, щоб координатор ОБСЄ відвідав Донецьк і Луганськ і зустрівся і з нашими військовими, й цивільними, зокрема, журналістом Асєєвим, з військовими, яких катують у Луганську й ховають від світу, з хлопцями в Донецьку, яких тримають ще з Дебальцевської трагедії», – зазначила вона.

«Фріш підтвердив, що на початку вересня він відвідає окуповані території, пообіцяв провідати незаконно утримуваних і підняти, нарешті, й на групі питання дзвінків і листів, про які поки що говорять тільки українські представники», – повідомила Геращенко.

Українська сторона також попросила Фріша окремо зустрітися з родичами зниклих безвісти українців і тих, утримання яких не підтверджують в ОРДЛО.

«Плануємо таку зустріч з родинами зниклих на осінь», – повідомила Геращенко.

Також Фріш розповів про свою ініціативу декларації проти тортур.

«Наполягаємо на доступі МКЧХ і до окупованих територій, і до тюрем РФ. Це незмінна позиція, й тут неможливі компроміси», – наголосила Геращенко.

«Ми вимагаємо від РФ доступу до Сенцова, Сущенка, Балуха, Гриба і всіх – незалежних лікарів», – додала вона.

ІА "Вголос": НОВИНИ