«Баба – во, сосна корабельна», «діти поганої якості», «у Верховній Раді думають лише про члени» та алковечірка «Слуги народу». В Українській політиці все частіше виникають секс-скандали, лунають пікантні та часто скандальні заяви про народних депутатів, міністрів та інших чиновників.

Цим навіть скористалась усіма призабута заступниця міністра інфраструктури Олександра Клітіна, яку після одіозного запису про те, що вона працевлаштувалась у Міністерство інфраструктури «через ліжко», звільнили з посади. На днях вона у відвертому купальнику заявила, що створює свою партію, котра боротиметься із «політичними проститутами» ну і.. корупцією.

Після цього топ-темою обговорення у прайм-тайм на всіх українських телеканалах стало те.. «чи натуральні у Клітіної груди».

Інтим та нецензурна лексика у Раді

Гучні секс-скандали Верховну Раду цього скликання почали переслідувати чи не з перших днів її роботи.

Так, 3-го вересня у парламенті прийняли рішення про скасування недоторканності депутатів, і, як тільки це сталося, Олена Криворучкіна зі «Слуги народу» вирішила повідомити про це «Коханому»:

Коханий: Кнопочка зелена, де ти? Лєн, розлюбила мене, напевно.

Криворучкіна: Я люблю тебе. Сильно, сильно, сильно. Навіть не сподівайся, що розлюбила.

Коханий: Кнопочка любить, я знаю. А ти не знаю.

Криворучкіна: Знаєш, знаєш.

Коханий: Лєн, ти де?

Криворучкіна: Недоторканність зняли. Тепер хочу кохатися з тобою день і ніч. Я на засіданні Верховної Ради.

У жовтні 2019 року нардеп від «Слуги народу» Богдан Яременко під час роботи в сесійній залі Верховної Ради домовлявся з жінками легкої поведінки про секс-зустріч за гроші.

Не відстає від трендів і проросійська партія ОПЗЖ. Так, кадри, як нардеп Ілля Кива розглядає оголені фото жінок, а потім мастурбує просто на робочому місці облетіли весь світ та навіть стали трендом на відомому порно-сайті.

На скандальній переписці «попалився» ще один нардеп від «Слуги народу» Михайло Радуцький. Коментуючи призначення міністра охорони здоров’я, той писав: «Х*й їм у дупу!!!»

А нардеп від «Слуги народу» Микола Тищенко спробував пояснити журналістам суть «формули Штайнмаєра» на прикладі насоса, надувної ляльки та автомобіля.

 Обіцяв дати «п*зди» у Верховній Раді депутатам-колегам іще один «слуга народу» Максим Ткаченко.

А от нардеп від партії Зеленського Анатолій Остапенко під час переписки із чоловіком, пропонував тому на зустріч прийти лише у трусах:

Л. Сільченко: «Зараз в Києві».

А. Остапенко: «Привіт. На завтра».

Л. Сільченко: «У костюмі з метеликом?».

А. Остапенко: «ні, в трусах».

Л. Сільченко: «Трах@ти себе не дам».

А. Остапенко: «Смішно».

Окрім того скандальні новообрані нардепи інколи бувають настільки недалекими, як от Євгеній Брагар, який у прямому ефірі запропонував пенсіонерці «продати собаку, щоб оплатити комунальні послуги». Зрештою, перелік цих «милих» діянь можна продовжувати ще нескінченно довго…

Чи можуть усі ці «нові обличчя» ефективно керувати країною, яка нині перебуває у стані війни, епідемії та економічної кризи? Про це ІА «Вголос» запитав у директора Українських студій стратегічних досліджень Юрія Сиротюка, політологів Кирила Молчанова та Олеся Донія.

Чому так зросла кількість безглуздих скандалів у вищих політичних ешелонах?

Кирило Молчанов:

Останні скандали свідчать про те, що до влади прийшли політики низької якості, більшість з них абсолютно профнепридатні, бо вони навіть не розуміють того, що інколи краще мовчати, ніж щось говорити. А по-друге, якщо ти вже зробив неадекватну заяву, то хоча б вибачся, а не вигадуй абсолютно неадекватні відмазки. Тобто, це – демонстрація відсутності будь-яких вольових чи моральних якостей.

Юрій Сиротюк:

Проблема не у політиках, а у суспільстві, яке привело їх до влади. Таких недалеких політиків обирають їх виборці, які є такими ж самими. Вони, як «гомосовєтікуси» вірять, що прийде спаситель і зробить щось за них. Такі люди не хочуть думати і часто така лексика, котру нині використовують «слуги народу», притаманна і їх виборцям. Як наслідок – більшість з них захоче копіювати цих неосвічених депутатів, думаючи, що саме так має поводитись державна еліта. Інші ж будуть вражені, що вони накоїли. Сподіваюсь, що ці думаючі люди більше ніколи не повторять таких помилок та не приведуть до влади неосвічених та недалеких людей.

Виборці голосують не за академіків, не за кандидатів наук, а здебільшого за корупціонерів, або недалеких людей, оскільки вони самі такими є
 От чомусь суспільство не привело до влади тих, котрі були на Майдані, боролись на барикадах, чи воюють у зоні АТО. Більшість українців захотіло «лайту» в стилі недалекого гумору Зеленського. Бо ж наші виборці голосують не за академіків, не за кандидатів наук, а здебільшого за корупціонерів, або недалеких людей, оскільки вони самі такими є. Наші виборці обирають політиків «третього сорту».

Раніше було по іншому?

Олесь Доній:

Те, що раніше нібито депутати та топ-політики були інтелігентними, а зараз – до влади прийшли неосвічені та некультурні люди – це ілюзія. Можу нагадати, що ще на початку 90-х років був такий нардеп Рева, який відверто заявляв, що учасників Революції на граніті  потрібно «давити танками», інші нам пропонували голодувати до смерті. А скільки перлів від нардепів було за часів Партії Регіонів: історії із Добкіним, Кернесом, Царьовим та іншими. А заяви скандального Азарова, який ледь говорив українською мовою і з нього усі сміялись, придумавши, нову мову «азірівка». А ляпи втікача Януковича, котрий відомий «йолкою» та «геноцидом нації». За Порошенка варто пригадати висловлювання міністра соцполітики Андрія Реви про те, що «українці забагато їдять». Чи навіть відео із Порошенком в часи передвиборчої кампанії про «гражданскіх атсєчь» чи зняттям шапок. А те, як нардеп Барна виносив з-за трибуни Яценюка. Ці кадри теж облетіли півсвіту. Наш політикум завжди був таким. На цей раз теж «дива не сталось».

Чи можуть «нові обличчя», які «паляться» на секс-скандалах та одіозних заявах, ефективно працювати?

Юрій Сиротюк:

Усі провладні депутати від початку були такими, як вони є. Тобто і Арахамія, і Корнієнко, і Третьякова ніколи не відрізнялись особливою освіченістю чи культурністю. Просто зараз закінчився «шлюбний період»: минуло зачарування, в людей відкрилися очі, вони побачили, кого вони обрали. Бо усі чекали від Зеленського та його «Слуги народу» конкретних результатів, а отримали те, що є зараз.

Влада псує людей, а абсолютна влада – псує абсолютно.  Я сумніваюсь, що такі люди можуть якось змінити країну. Команда Зеленського – це «гопники» з вулиці. Арахамія і Корнієнко з початку були такими, для них розмови про «корабельні сосни» - це нормальна річ. Пригадайте, як Арахамія брав участь в одному із другосортних шоу, де оцінював жінок. Так от – це їх рівень. А добитись реальних успіхів можуть ті, хто має візію і розуміння того, що має статися у майбутньому після тих чи інших реформ. Крім того, у таких політиків має бути воля до змін, знання, вміння провадити реформи. Також політики мають мати певну шляхетність та розуміти свою месійність – зробити щось краще. У «слуг» немає ніякого плану дій, стратегії, адекватної команди. Проте це проблема не лише теперішньої влади. Представники попередніх «політичних еліт» були практично такі самі. Просто вони вміло приховували те, ким вони є. Єдине що – вони були більш досвідченими, стриманими, бо їх виховала ще радянська система. Ті, що зараз – це пострадянські політики, люди, які не розуміють, у якій країні вони живуть і, що потрібно робити.

Чому тоді їх українці обирають?

Олесь Доній:

Наш політикум дуже «народний» в поганому сенсі
Справа у тому, що наш політикум дуже «народний» в поганому сенсі. І в Україні, як і у світі, влада завжди показує приклад. А оскільки наша влада – це яскравий виразник народу, то все, що є в народі – воно і відверто проявляється. За 30 років незалежності українська влада рідко коли подавала якийсь позитивний приклад. І у цьому проблема. Наша влада не гірша за народ, вона точно така сама. І зараз через сучасні медіа, технології це все стало більш помітно. Ми чули приватну розмову Корнієнка з Арахамією і дуже обурюємось «сутенерською термінологією», те, що жінок називають «бабами». А тепер пригадаємо, хіба це щось нове, хіба сам народ повсякденно так не говорить? З іншого боку – усе державне керівництво ще з радянських часів має звичку розмовляти зі своїми співробітниками, підлеглими, використовуючи нецензурну лексику. У нас, починаючи від будівельників та закінчуючи міністрами, притаманне вживання нецензурної лексики щодо своїх підлеглих, які не можуть їм відповісти тим же. Тобто це проблема не влади – вона суспільна. Рівень культури в українців є вкрай низьким. І його треба терміново підвищувати. У цьому всьому саме влада мала б показати приклад. Проте люди чомусь не хочуть обирати когось кращого, а лише таких, як вони самі.

По всіх телеканалах і досі активно обговорюють такі скандали. Це не може бути відвертанням уваги суспільства від справжніх проблем?

Олесь Доній:

Я б не сказав, що це якесь відвертання уваги: Арахамія та Корнієнко вели приватну бесіду, не знаючи, що їх записують. Виступ Третьякової був настільки переконливим, що я сумніваюсь, що це постановка.  Українці люблять «жовті теми». Обираючи між аналітикою, до прикладу, інформацією про закон про референдум і новиною з відео про «корабельну сосну» чи секс скандал, абсолютна більшість завжди вибере другий варіант.

Чи потягнуть за собою усі ці скандали політичну відповідальність?

Кирило Молчанов:

Таких людей привів Зеленський і він повинен за це відповісти. Зрештою, він розплатиться за це своїм рейтингом. А ми бачили останнє опитування Центру Разумкова, яке показало, що довіра до президента зникає. З таким успіхом «Слузі народу» буде складно працювати на місцевих виборах, тому що депутати Верховної Ради від партії Зеленського постійно потрапляють у скандали. Вони обрали абсолютно безграмотну тактику поводження: замість того, щоб хоча б вигнати цих депутатів із президентської фракції, вони їх ще і покривають. Таким чином відповідальність за слова недалеких політиків падає саме на Зеленського.

А як із цим у світі?

 Юрій Сиротюк:

Подібні скандали є у різних країнах світу. Політики – це не святі, вони не ідеальні, як і всі люди. Україна тут не виняток, а радше наші політики гармонійно влились у цей загальносвітовий тренд. Усі помиляються і ми знаємо, що навіть у США президент може потрапити у сексистський скандал. У Польщі, наприклад, депутатка від провладної партії «Право і справедливість» Йоанна Ліхоцька під час роботи Сейму показала опозиції середній палець.

Проте тут важливо інше: у світі за все обов’язково наступає політична відповідальність, у них там є чіткі «червоні лінії», за які не можна переходити.

Кирило Молчанов:

У багатьох країнах світу періодично виникають подібні скандали із недолугими політиками. Проте на Заході їх ніхто не покриває, не виправдовує. Там це закінчується відставкою та крахом політичної кар’єри. На Заході такі речі не пробачаються, в недорозвиненій Україні ж навпаки – недалекі політики можуть ще і переобратися, заробивши на цьому політичні бали.

Марія Бойко, «Вголос»

В тему

У США виконувач обов’язків міністра військово-морських сил Томас Модлі подав у відставку на тлі скандалу, пов’язаного зі спалахом коронавірусної інфекції на авіаносці «Теодор Рузвельт». Там же конгресменка від Демократичної партії США Кеті Гілл подала у відставку через звинувачення в інтимних стосунках із колегою.

На початку 2020 року скандальний російський митець Павленський, котрий мешкає у Франції, поширив у мережі секс-відео та інтимну переписку із першим номером від партії Макрона Бенжаміном Гриво. Тоді французький політик відмовився від участі у виборах.

Також 37-річна німецька журналістка Анн-Катрін Страке подала скаргу в суд на 94-річного екс-президента Франції Валері Жискара д'Естена за сексуальне насильство, згідно із законом цей злочин карається позбавленням волі на два роки і штрафом в 30 тисяч євро.

Відомого депутата парламенту Канади від опозиційної Консервативної партії Тоні Клемента виключили з партії за порушення етичних норм. Він відправив свої інтимні фото людині, яка згодом їх опублікувала у мережі.

У Великобританії міністр у справах малого бізнесу Ендрю Гріффітс пішов у відставку після того, як стало відомо, що він, зокрема, надіслав більше двох тисяч повідомлень непристойного характеру двом офіціанткам. Він пропонував їм гроші в обмін на інтим.

У Словенії після скандалу із розслідуванням щодо закупівель захисних масок та апаратів ШВЛ був затриманий та звільнений міністр економічного розвитку і технологій Здравко Почівалшек. Його звинуватили у тому, що він надавав протекцію низці фірм з виробництва захисних засобів і апаратів  штучної вентиляції легенів, незважаючи на те, що вони виготовляли продукцію поганої якості. Крім того, міністр внутрішніх справ Алеш Хойс пішов у відставку.

А у Вірменії відправили у відставку начальника після пишного весілля під час карантину.

 

ІА "Вголос": НОВИНИ