Королева Англії Єлизавета II відзначає свій 92-й День народження в суботу, 9 червня. Також святкується 66-річчя з тих пір, як вона піднялася на трон 1952 року.

Однак це вже не перший День народження, який вона святкує цього року. Свій справжній День народження королева Англії зазвичай відзначає в сімейному колі.

Королева Англії має два дні народження кожен рік: один на її фактичну дату народження, а інший на її «офіційний» день народження. Дата другого залежить від темпераментної британської погоди.

Традиція для монархів мати два дня народження була розпочата Джорджем II в 1748 році. Джордж народився в листопаді, і було визнано, що в той час було дуже холодно проводити щорічний парад. Було вирішено, що його святкування дня народження будуть об'єднані з військовим парадом, який відбувся навесні. Традиція для двох окремих днів народження, як і раніше дотримується сьогодні.

Королева народилася 21 квітня 1926 року. Її «офіційний» день народження змінюється щороку, але зазвичай припадає на другу суботу червня. Минулого року він був відзначений у суботу, 17 червня. 

У свій офіційний День народження королева, а також кілька інших членів королівської сім'ї будуть брати участь у так званому Параді Короля, перед появою на балконі у Букінгемі. Вражаюче видовище, яке розпочинається і закінчується в Букінгемському палаці, буде налічувати більше 1400 солдатів, 200 коней і 400 музикантів.

Також цього дня королева нагороджує почесними званнями громадян, які досягли успіхів у суспільному житті або взяли на себе зобов'язання служити і допомагати Британії.

Президент України Петро Порошенко на своїй сторінці у Facebook також привітав Єлизавету ІІ.

«Від імені народу України та від себе особисто вітаю народ Великобританії і Північної Ірландії з нагоди Дня народження Королеви Єлизавети II. Щиро бажаю міцного здоров'я і невичерпної енергії, а дружньому британському народові – миру, злагоди і благополуччя. З Днем народження, Ваша Величносте!», - написав Порошенко.

Цей текст було розміщено не тільки українською, а й і англійською мовами.

ІА "Вголос": НОВИНИ