Суддю Роксолану Качур вперше призначено на посаду судді терміном на п'ять років у травні 2009 року. Напередодні після завершення п'ятирічного суддівського терміну у лютому 2014 року, незважаючи на переломні події у владних кабінетах нашої країни, Вища кваліфікаційна комісія суддів порекомендувала обрати її суддею безстроково.

Про це пише Антикорупційний моніторинг Львівщини.

Пожиттєвий статус судді Роксолана Качур отримала лише через рік, вже від нового складу Верховної Ради України. Тоді, у квітні 2015 року, відбулась народна люстрація 16 суддів Львівської області, які претендували на пожиттєвий суддівський статус. Протягом двох тижнів депутати із Львівщини збирали відгуки про суддів, серед яких фігурувала і Роксолана Качур. Щоправда, люстраторів не здивували відсутність у Роксолани Качур будь-якого нерухомого майна і родинний зв'язок з найбільшим суддівським кланом України. Промовчали вони і про розгляд Вищою кваліфікаційною комісією суддів у березні 2015 року дисциплінарної справи щодо неї.

Статки Роксолани Качур неприродно скромні. У її власності лише маленький автомобіль Peugeot 207, 2010 року випуску, який придбано новим. Решта майна оформлено на її чоловіка Качура Генріха – головного державного інспектора Львівської митниці ДФС. У його власності – дві квартири у Львові на 80,8 м кв і на 44,8 м кв., останню він отримав у власність у 2009 році лише за 13,5 тис. грн, а також AUDI A6 2010 року. Окрім цього, родина судді два роки поспіль декларує кілька десятків тисяч готівкових коштів.

Роксолана Качур, заповнюючи декларацію родинних зв`язків, дещо посоромилась своєї великої юридично-підкованої родини. Суддя скромно згадала лише про двоюрідних сестер чоловіка: Ірину Кондратову – суддю Вищого господарського суду України і Тарас Ольгу Володимирівну – начальника відділу документального забезпечення Львівського апеляційного господарського суду. Насправді Ірина Кондратова є донькою Притики Дмитра Микитовича, який у 2007-2012 роках був нардепом від «Партії регіонів», до 2006 року був головою Вищого господарського суду України. Чоловік Кондратов Костянтин Гурійович і брат Притика Юрій Дмитрович є адвокатами, двоюрідний брат Притика Михайло Васильович є головою Обуховицької сільради Іванівського району Київської області. Про рідних братів чоловіка Ірини Кондратової вже не вартує навіть згадувати, адже один (Олександр Гурійович) є прокурором прокуратури Дніпропетровської області, а другий (Володимир Гурійович) з 2015 року є керівником Криворізької місцевої прокуратури №3 Дніпропетровської області.
 

Такі впливові родинні зв`язки дозволяють судді Роксолані Качур досить впевнено почуватися на суддівському кріслі, адже в період Майдану саме адміністративні суди розглядали справи проти майданівців. Вона активно займається науковою діяльністю, відвідує семінари і вчить правильно заповнювати е-декларації та на практиці застосовувати нові процесуальні кодекси. Також її однією із перших 28 вересня 2017 року Указом Президента України призначено суддею Львівського окружного адміністративного суду.

«Яким законом суддя Роксолана Качур керується – невідомо, однак однозначно, що рішення вона не приймає самостійно», – наголошують у Антикорупційному моніторингу.

У двох аналогічних справах вона виносить діаметрально протилежні рішення. Зокрема,у справі про скасування наказу про звільнення з посади начальника Головного територіального управління юстиції у Львівській області відомого молодого юриста Ярослава Жукровського суддя Роксолана Качур у складі колегії суддів у травні цього року відмовила у задоволенні позову. Ярослава Жукровського міністерство звільнило за начебто перевищення службових повноважень, які полягали в тому, що чиновник аби унеможливити незаконні входження в реєстр по державних реєстраторах і нотаріусах видав наказ, яким зобов'язав своїх підлеглих готувати доповідні записки перед кожним входженням до державних реєстрів. Водночас, у справі про звільнення керівника Держгеокадастру Львівщини Андрія Кавецького, суддя прийняла рішення про відновлення його на посаді і це при тому, що при звільнені Держгеокадастр у Львівській області зазначав, що звільнення відбулось за згодою сторін.

«Інстинкт самовиживання і здоровий глузд мав би підказати Роксолані Качур, як зберегти свою репутацію. Однак, хабарі, родинні зв`язки, приховування статків і бізнесу робить наших суддів залежними, а, значить, дуже далекими від Феміди», – йдеться у повідомленні Антикорупційного моніторингу.

 

«Вголос»

ІА "Вголос": НОВИНИ