Рис - це дуже корисна крупа, яку не варто виключати із свого раціону.

Про це повідомляє riza.it.

Переваги рису в порівнянні з пшеницею

  • Містить якісні білки. У рисі присутній лізин, незамінна амінокислота, яка необхідна для фіксації кальцію в кістках і утворення антитіл.
  • Відсутній глютен. Рис – це натуральна безглютенова крупа, яка підходить для людей з целіакією (порушенням роботи кишківника).
  • В рисі менше натрію, ніж у пшениці. З цієї причини він особливо корисний для здоров'я нирок, так як надмірне споживання натрію викликає проблеми з тиском і клубочковою фільтрацією.
  • Насичує краще, ніж макарони. 100 г сирого рису перетворюється приблизно в 300 г вареного, на відміну від макаронів, яких стає лише 200 г. А, враховуючи те, що тіло заспокоює голод, зважаючи на обсяг їжі, а не на калорії, вживаючи рис, організм насичується раніше.
  • Легше засвоюється. Невеликі гранули крохмалю, що містяться в коричневому рисі, мають абсорбуючу здатність щодо травних соків і повітря, яке затримується на шлунковому рівні. Це сприяє кращому засвоєнню.
Чим корисний рис? Новини України. ІА «Вголос»

Який рис вибрати?

Переробка рису-сирцю в їстівний продукт відбувається шляхом поступового усунення зовнішніх шарів, що знижує його поживну цінність. В такому випадку волокна практично відсутні, а вміст вітамінів і білків різко зменшується. З іншого боку, це дозволяє збільшити термін придатності рису, прискорити процес приготування і зробити його смак приємнішим.

Однак багатшим з точки зору харчування є цільнозерновий (коричневий) рис, оскільки в ньому зберігається більше корисних для організму поживних речовин, а саме: фосфору, калію, заліза, цинку, селену, вітамінів Е, В1, В3 і В6.

ІА "Вголос": НОВИНИ