Про це передає Naked Science.      

Щоб з'ясувати, які особливості поведінки приваблюють людей у домашніх кішок, співробітники Університету Лінкольна та інших установ проаналізували експресію 126 кішок з 13 країн за допомогою відеороликів від власників і на Ютуб. На основі цих матеріалів та огляду літератури автори склали систему кодування лицьових рухів кішок за аналогією з людськими. У вибірку включили представників різних порід, включаючи сфінкса, сибірську, мейн-куна, віком від двох місяців до 19 років, які демонстрували широкий діапазон поведінкових реакцій. У результаті вчені виділили 15 рухових одиниць, шість рухових дескрипторів й дев'ять дескрипторів вух.

Потім систему застосували на 87 кішках з трьох притулків Великобританії віком від шести місяців до 14 років. Кожну особину знімали на відеокамеру, після чого записи покадрово вивчали за критеріями рухів лицьових м'язів, поведінки, зовнішнього вигляду (у тому числі кольори шерсті), статі, віку, вокалізації й причини потрапляння в притулок. Дані співставляли з імовірністю подальшого прийняття кішки людиною. У Сполученому Королівстві діє наступна процедура прийняття безпритульної тварини: після перегляду відвідувачі подають заяву й при позитивній відповіді забирають вихованця. При цьому збір за послугу на момент дослідження складав 50-85 фунтів стерлінгів залежно від числа прийомних особин й типу майбутнього житла.

Експресія кішок слабо корелювала з тривалістю перебування в притулках. Єдиним найбільш значущим параметром, який був пов'язаний з показником, стала частота тертя об предмети. Так, тварини, які частіше терлися об іграшки або меблі, проводили в установах на 30 процентних пунктів менше часу при середньому значенні 59 днів. Більш високу ймовірність прийняття також мали самці, яких у притулках було менше, ніж самок. На думку вчених, спостереження вказують на те, що, на відміну від собак, кішки, ймовірно, не встигли відчути сильний тиск еволюційного відбору. При цьому функції тертя точно неясні: за різними гіпотезами, з його допомогою кішки можуть мітити територію, виявляти дружелюбність або підпорядкування.

Як раніше писав «Вголос», вчені заявили, що погляд на кішку відновлює нервову систему людини. Котяче муркотіння і звичка «топтати» лапками подразнює рефлексогенні зони.

 

«Вголос»

 

ІА "Вголос": НОВИНИ