Став мером – виписав собі премію

Міський голова Червнограда – бізнесмен  Андрій Залівський. Він відзначився тим, що, ставши міським головою Червонограда, чи не перше, що зробив – це виписав собі премію.

Так, одним рішенням сесії мер Червонограда отримав надбавку у 50% від посадового окладу «за виконання особливо важливої роботи», виплату щомісячного преміювання та щорічного преміювання до Дня місцевого самоврядування у розмірі посадового окладу, щорічну матеріальну допомогу для вирішення соціально-побутових питань та допомогу для оздоровлення при наданні щорічної відпустки у розмірі середньомісячної заробітної плати.

За це, звісно, його покарали у суді, проте не суворо – попередженням.

«Будучи міським головою м. Червонограда, під час проведення першого пленарного засідання першої сесії Червоноградської міської ради, виніс на розгляд та поставив на голосування питання «Про присвоєння рангу посадової особи місцевого самоврядування та встановлення умов оплати праці міському голові м. Червонограда», проголосувавши «за» прийняття відповідного рішення», – йдеться у постанові Червоноградського міського суду.

Крадіжка, зловживання та шахрайство – «гріхи» червоноградських чиновників.

Та це не найбільша «заслуга» міського голови. Щоб не бути голослівними, кореспондент «Вголосу» звернувся з інформаційними запитами у правоохоронні органи щодо того, чи порушені кримінальні провадження  проти структурних підрозділів та комунальних підприємств Червоноградської міської ради. Як виявилось – їх багато.  

Так, у прокуратурі Львівської області повідомили, що проти чиновників Червоноградської міської ради відкрито п'ять кримінальних проваджень.

«Згідно з даними Єдиного реєстру досудових розслідувань у провадженні СВ Червоноградського ВП ГУ НП у Львівській області перебуває п'ять кримінальних проваджень стосовно структурних підрозділів Червоноградської міської ради», – йдеться у відповіді на запит «Вголосу».

  • 7.03.2017 року проти чиновників міськради Червонограда було відкрите кримінальне провадження за ч.2 ст. 191 ККУ  привласнення чи розтрата чужого майна. Карається штрафом, обмеженням або позбавленням волі.
  • 14.04.2017 року було відкрите кримінальне провадження за ч. 2 ст. 364 Кримінального кодексу України – зловживання владою або службовим становищем, що призвело до тяжких наслідків. Злочин карається позбавленням волі терміном від п'яти до восьми років.
  • 4.07.2017 року було відкрите кримінальне провадження за ч. 1 ст. 364 Кримінального кодексу України зловживання владою або службовим становищем. Карається виправними роботами терміном до двох років, арештом терміном до шести місяців, або обмеженням волі терміном до трьох років із позбавленням права обіймати певні посади чи займатися певною діяльністю терміном до трьох років.
  • 15.08.2017 було порушено кримінальне провадження за ч.1 ст.367 ККУ – службова недбалість. Карається штрафом від п'ятдесяти до ста п'ятдесяти неоподатковуваних мінімумів доходів громадян, або виправними роботами терміном до двох років, або обмеженням волі терміном до трьох років, із позбавленням права обіймати певні посади чи займатися певною діяльністю терміном до трьох років.
  • 5.10.2017 відкрито провадження за ч.3 ст.191 ККУ – привласнення чи розтрата чужого майна. Караються обмеженням волі терміном від трьох до п'яти років або позбавленням волі терміном від трьох до восьми років, з позбавленням права обіймати певні посади чи займатися певною діяльністю терміном до трьох років.

Як повідомили «Вголосу», попри відкриті кримінальні провадження підозр не вручили жодному з їх фігурантів:

«Досудове розслідування у цих провадженнях триває та перебуває на контролі Червоноградської місцевої прокуратури. Разом з тим, на цей час особам про підозру не повідомлялось».

Та це ще не все. На інформаційний запит «Вголосу» у Національній поліції Львівської області повідомили, що з 2015 по 2017 роки проти КП «Червоноградводоканал» було порушено 9 кримінальних проваджень, з них: 6 за ч.1 ст. 185 ККУ – таємне викрадення чужого майна (крадіжка). Карається штрафом до п'ятдесяти неоподатковуваних мінімумів доходів громадян або виправними роботами терміном до двох років, або позбавленням волі терміном до трьох років. 2 кримінальні провадження за ч.3 ст. 185 ККУ – крадіжка, поєднана з проникненням у житло. Карається позбавленням волі терміном від трьох до шести років. Та одне кримінальне провадження за ч.1 ст. 190 ККУ – заволодіння чужим майном. Карається штрафом до п'ятдесяти неоподатковуваних мінімумів доходів громадян або виправними роботами терміном до двох років, або обмеженням волі терміном до трьох років.

Проти КП «Червоноградтеплокомуненерго» відкрито аж 13 кримінальних проваджень. З них 8 проваджень за статтею 185 ККУ (крадіжка). Два кримінальні провадження за статтею 364 ККУ (зловживання владою), одне за ч.1 ст. 190 ККУ (шахрайство) та одне за ч.1 ст. 175 ККУ – безпідставна невиплата заробітної плати більше ніж за один місяць, вчинена умисно керівником. Карається штрафом або позбавленням волі на два роки.

Щодо КП «Червонограджитлокомунсервіс» порушено 12 кримінальних проваджень, з них 5 кримінальних проваджень за ознаками ч. 2 ст. 389 ККУ – ухилення від відбування громадських чи виправних робіт. Карається арештом терміном до шести місяців або обмеженням волі терміном до трьох років. П'ять кримінальних проваджень за ознаками ст. 185 ККУ (крадіжка), одне – за ст. 356 ККУ – самоправство. Та одне кримінальне провадження за ч.1 ст. 172 ККУ – незаконне звільнення працівника з роботи з особистих мотивів, а також інше грубе порушення законодавства про працю.

Щодо діяльності КП «Комунальник» зареєстровано 11 кримінальних проваджень: 8 – за ст. 185 ККУ (крадіжка), 3 – за 191статетею ККУ (привласнення і розтрата майна).

На КП «Ринок «Левада» зареєстровано 2 кримінальних провадження: за ч.1 ст. 358 (підробка службових документів) та за ч.1 ст. 382 (невиконання судового рішення).

Проти КП «Нептун» теж відкрито два провадження, які стосуються підробки документів та крадіжки.

За фактом розтрати чужого майна зареєстровано два кримінальних проваджень проти КП «Червоноградський ринок». З інсайдерських джерел «Вголосу» також відомо, що на цьому комунальному підприємстві працевлаштовують так званих «мертвих душ». А незгодних з думкою керівника комунального підприємства – просто звільняють.

Деталі розслідувань проти чиновників правоохоронці нам так і не пояснили, посилаючись на «таємницю слідства»:

«Відповідно до ч.1 ст. 8 Закону України «Про доступ до публічної інформації», таємною визначається інформація, яка містить державну, професійну, банківську таємницю та таємницю досудового розслідування та іншу передбачену законом таємницю. Згідно з вимогами ч.1 ст. 222 Кримінально процесуального кодексу України, відомості досудового розслідування можна розголошувати лише з дозволу слідчого або прокурора і в тому обсязі, в якому вони визнають можливими», – йдеться у відповіді.

Кореспондент «Вголосу» з прохання роз'яснити ситуацію щодо відкритих проти комунальних підприємств та структурних підрозділів Червоноградської міської ради кримінальних проваджень звернувся із інформаційним запитом до мера міста. Проте там нам не прокоментували ситуації, спрямувавши запит у поліцію.

Марія Бойко, «Вголос»

ІА "Вголос": НОВИНИ