Європейський мер

На фоні двох останніх мерів Києва - Леоніда Черновецького та Віталія Кличка, мера Харкова Геннадія Кернеса, скандалів пов'язаних з міським головою Одеси, львівський мер Садовий виглядав одним з найбільш адекватних міських голів в країні. Завжди позитивна усмішка, доброзичливість, політичний центризм та спокійна виважена позиція без радикалізму і різких заяв, сприяли його популярності навіть попри відсутність якихось серйозних професійних досягнень. Спритно використовуючи державні асигнування для міста, зокрема на Євро-2012, Садовий зачисляв усе, що будувалося і розвивалося у Львові, до своїх заслуг. Цілеспрямовані піар-кампанії у вітчизняній та закордонній пресі сформували імідж Садового як молодого проєвропейського демократичного політика, який може скласти гідну конкуренцію представникам старої корумпованої системи. Зміцнення бізнесових позицій невдовзі вилилося в успішний електоральний прорив, завдяки якому "Самопоміч" зайняла позиції в міськраді Києва і стала парламентською партією. А участь у владній коаліції відкрила Садовому доступ до впливу на політичні й економічні процеси у державних масштабах.

Проте, усвідомлюючи падіння популярності правлячої коаліції, фракція почала завалювати чимало законодавчих  ініціатив  Блоку Петра Порошенка, вигідно відрізняючи свою цим унікальну позицію партії молодих креативних демократів. Рейтинг «Самопомочі» та особисто Андрія Садового почав стрімко зростати. Після очевидного тертя з коаліційними партнерами, «Самопоміч» почала добиватись додаткових посад та преференцій, виявляючи великі апетити команди Садового щодо владних посад. Однак після непорозумінь, все ж залишила правлячу коаліцію, намірившись просувати свого лідера в президентське крісло.

Сміття у політиці

Однак на заваді президентської епопеї Садового стало банальне сміття, яке Львів десятиліттями нагромаджував у селі Грибовичі. Після пожежі на сміттєзвалищі та загибелі людей, багатьом виборцям стало ясно, що успішному і яскравому львівському мерові не вдалося вирішити проблему сміття у місті, яке рекламується як перлина туризму та європейської культури. Грибовицька аварія відкрила очі  українцям на мера, якого  дехто мріяв бачити новим президентом України. Рейтинг Садового почав стрімко падати і вже навіть у рідному Львові 56% мешканців не задоволені роботою міського голови.

Пожежа на сміттєзвалищі в Грибовичах не лише показала безпорадність Садового у вирішенні побутових міських проблем, але й стала приводом для чергового загострення відносини між командами президента і мера Львова. На фоні того, що на Банковій вже давно Садового вбачають одним із потенційних конкурентів Порошенка за голоси майданівського демократичного електорату, деякі політики з президентського середовища назвали Садового відповідальним за катастрофу зі сміттям в місті. Так, перший віце-спікер Ірина Геращенко розкритикувала звернення Садового до президента з проханням про допомогу щодо проблеми сміттєзвалища: "Звичайно, ми мусимо допомогти Львову, хоча це не дуже корелюється з децентралізацією. Сміття треба прибирати, а не робити на ньому велику політику ", - процитувала Геращенко главу держави.

За цих умов, Садовий навіть звинуватив Порошенка у трагічних наслідках грибовицької аварії: "Якщо б президент Порошенко у перший день пожежі на Грибовицькому сміттєзвалищі виділив необхідну державну допомогу та авіацію, люди б не померли… Я думаю, що певно хтось мав такі наміри, що Львів буде завалений сміттям. Блокують вивіз сміття на інші полігони, але ми робимо все можливе, щоб підтримати порядок. Люди з державних органів влади, які повинні допомагати, стоять осторонь і посміхаються і спостерігають що вийде". В середовищі Садового навіть почали поширювати чутки про навмисний підпал у Грибовичах, щоб нашкодити львівському меру.

Навряд чи дійсно комусь треба була загибель чотирьох людей заради зниження і без того невисокого президентського рейтингу Садового, однак безпорадність львівського мера виявилася дуже вигідною його політичним конкурентам. Після таких тривіально-побутових подій пов'язаних зі сміттям, президентські амбіції очільника міста Лева виявляються м'яко кажучи, необґрунтованими. На тлі падіння рейтингу лідера "Самопомочі", втрачає електоральні здобутки і його партія, члени якої все частіше також виявляються в епіцентрі скандалів. Нещодавно, віце-спікер парламенту Оксана Сироїд і голова фракції "Самопоміч" у Київській міській раді Сергій Гусовський стали учасниками зібрання нової секти так званого "тринадцятого апостола Володимира Мунтяна", який за темпами збагачення вже перевершив навіть сумнозвісного Аделаджу. Такі соратники не надто сприяють популярності серед традиційно греко-католицького  середовища львів'ян. 

Очевидно, політична зірка "Самопомочі" вже перейшла зеніт своєї популярності і має перспективу знову повернутися з державного на регіональний рівень. Президентська кампанія Садового розвалилася так і не почавшись, і найцікавіше, що причиною її фіаско стало банальне сміття - і не лише політичне.

Валерій Майданюк, політолог, спеціально для «Вголосу»

 

 

 

ІА "Вголос": НОВИНИ