Про це заявила високий представник ЄС із закордонних справ і політики безпеки Федеріка Могеріні на прес-конференції із прем'єр-міністром Ізраїлю Беньяміном Нетаньяху у Брюсселі, – передає Європейська правда.

«Я знаю, що прем'єр-міністр Ізраїлю кілька разів згадував, що очікує, що інші наслідуватимуть рішення Дональда Трампа про переміщення посольства до Єрусалиму. Він може зберігати свої очікування щодо інших країн, оскільки з боку держав-членів Європейського Союзу цього кроку не буде», сказала Могеріні.

Вона зазначила, що під час двогодинної зустрічі з міністрами закордонних справ ЄС йшлося про те, що міцний мир між ізраїльтянами та палестинцями залишається  пріоритетом для ЄС.

«Я маю сказати, що прем'єр-міністр Нетаньяху зрозумів, я думаю, що в цьому є повна єдність ЄС: єдине реалістичне рішення конфлікту між Ізраїлем та Палестиною базується на існуванні двох держав, з Єрусалимом як столицею як держави Ізраїль, так і держави Палестина», – додала Могеріні.

Нагадаємо, 6 грудня президент США Дональд Трамп офіційно визнав Єрусалим столицею Ізраїлю і оголосив про перенесення посольства США із Тель-Авіва до Єрусалима. Цим він спровокував сутички.

8 грудня Рада безпеки ООН провела екстрене засідання, присвячене цьому питанню: всі 14 держав-членів дистанціювалися від одностороннього рішення Трампа і піддали його критиці.

Ізраїль вважає місто Єрусалим своєю неподільною столицею. Ізраїль захопив східну частину міста під час Шестиденної війни в 1967 році та згодом анексував.

Палестинці прагнуть зробити східну частину Єрусалима майбутньою столицею власної держави.

 

«Вголос»

ІА "Вголос": НОВИНИ