У Західній Європі водії відмовляються від придбання автомобілів із дизельними двигунами. Такі настрої пов'язані з тим, що потенційні покупці бояться, що скоро не зможуть заїхати дизельними авто у центральні частини своїх міст, повідомило інтернет-видання Wyborcza .

Уряд Польщі пообіцяв контролювати викиди вихлопних газів, бо старі дизельні машини скупчуються в Польщі. У цю країну  за останні два роки ввезли 2 млн уживаних автомобілів із Заходу. Більшість з цих автомобілів мають більш ніж 10 років.

У минулому році водії із Західної Європи почали «втікати» від дизельних двигунів. У Німеччині – батьківщині створення таких двигунів – частка зареєстрованих нових дизельних автомобілів зменшилася з 46 % у 2016 році до 39% у 2017 році. У Франції вперше з початку століття реєстрація автомобілів на дизельному пальному становила менше половини, а ще п'ять років тому їх було дві третини. Отож електрокарами починають користуватися все більше людей і попит на них зростає щороку.

Багато поляків, користувачів машин на дизельному пальному, негативно коментують пропозицію уряду щодо плати за в'їзд чи взагалі його заборону у центральну частину міст. «Ви шукаєте причини забруднень? То розбирайтеся з кахельними печами в містах і сміттям у селах», «Від цих викидів і сажі середня тривалість життя людей із Західної Європи не зросла і не зменшилась, при чому тут плата за в'їзд у місто на машині з дизельним двигуном?», «А так чисто практично – ніяка влада не виступить проти більшості своїх громадян, а більшість виборців (які за хороші зміни) мають старі автомобілі, здебільшого дизельні. За 10 років хвиля дизельних двигунів пройде – і цю тему буде вичерпано. Навіщо бити на сполох?», – коментують поляки ідею влади обмежити дизельним авто в'їзд у центр міста.

 

«Вголос»

ІА "Вголос": НОВИНИ