Про це повідомила на своїй сторінці у Facebook народний депутат від БПП, член Комітету Верховної Ради з питань національної безпеки і оборони Ірина Фріз.

«Разом з колегами зареєструвала законопроект №0162 «Про денонсацію Угоди між Кабінетом міністрів України і урядом Російської Федерації про заснування та умови діяльності інформаційно-культурних центрів», – написала вона.

За словами Фріз, при поданні законопроекту була врахована також позиція Служби безпеки України та її оцінка діяльності Російського центру науки та культури і його впливу на національну безпеку України.

Фріз нагадала, що 31 грудня 2015 року президент РФ Володимир Путін ввів у дію «Стратегію національної безпеки Російської Федерації». У розділі «Культура» цього документу, зокрема у ст. 81, зазначається, що Росія реалізує програми підтримки вивчення російської мови та культури в державах-учасниках СНД для прискорення євразійської інтеграції.

«В іншій статті, 82, Стратегії визначено завдання з розвитку загальної гуманітарного та інформаційно-телекомунікаційного середовища на територіях держав – учасників СНД, а також використання культурного потенціалу Росії в інтересах багатостороннього міжнародного співробітництва з метою підвищення ролі Росії в світовому гуманітарному та культурному просторі», - зауважила нардеп.

Вона висловила сподівання, що зареєстрований у ВР законопроект буде швидко розглянутий у комітетах і ухвалений парламентом. «Маю надію на швидке проходження законопроекту в комітетах та позитивний розгляд у сесійній залі. Законопроект може стати справжнім лакмусовим папірцем на патріотизм та прихильність національним інтересам України», – підкреслила Фріз.

«Вголос»

ІА "Вголос": НОВИНИ