Палити цигарки в Україні вже називають звичкою багатіїв. Адже одна пачка вже коштує в середньому 30 грн. Тобто на місяць для затятих курців виходить 900 грн, а на рік – 10,8 тисячі грн.

Про це йдеться в сюжеті програми «Сніданок з «1+1».

Уже від 1 січня ціни на цигарки підвищать в середньому на 6 грн за пачку. А до 2024 року, за угодою про асоціацію з Євросоюзом, вартість акцизу зросте від 21 євро до 90 євро за тисячу цигарок. Відповідно пачка коштуватиме не менше 90 грн. Тоді за таку ж кількість цигарок український курець платитиме 32 тисячі грн на рік.

За останні десять років ціни на тютюнові вироби зросли в 20 разів, та на кількість курців це ніяк не вплинуло. Не змусять нові ціни відмовитись від цигарок і цього разу.

«Відсоток людей, які звертаються до мене або до моїх колег за допомогою саме позбутися нікотинової залежності, мізерно малий як був, так і є. Так, напевно, з урахуванням подорожчання сигарет до 100 гривень за пачку, вони будуть шукати варіанти заміни, можливо, будуть палити менше. Можливо, вони будуть палити тютюн, самокрутки, якісь кустарні речі», – говорить нарколог Владислав Сова.

Уникнути підвищення акцизу на цигарки уже не вдасться. Вперше за історію України в Податковому кодексі прописали підвищення цін не на один, а одразу на сім років наперед. До 2024 року цигарки в Україні зрівняються в ціні з усією Європою.

 

«Вголос»

 

ІА "Вголос": НОВИНИ