Лідер Соцпартії Олександр Мороз закликає президента Віктора Ющенка змиритися зі змінами в Конституцію.

"Все, що відбувається сьогодні є результатом невизнання представниками виконавчої влади і, на жаль, президентом того, що в Україні нова модель влади", - сказав Мороз журналістам у четвер.

"Я б радив президенту виступити по телебаченню і заявити; "я визнаю Конституцію в новій редакції, я є її гарантом і закликаю всіх нею керуватися", - додав лідер СПУ.

Він також сказав, що слід змиритися з відставкою уряду Єханурова. "Це рішення нерозумне, але воно прийняте. І Верховна Рада може або скасувати постанову, або перенести момент вступу її в дію", - сказав Мороз.

Лідер СПУ також не бачить критичної необхідності в складенні присяги суддями Конституційного суду.

"Справді, за формальними ознаками це потрібно зробити, але попереднім рішенням КС себе вже скомпрометував. Хіба відсутність КС якось загрожує державі? Виконанню бюджету чи газовим домовленостям? Ні! Він потрібен лише для одного питання – Конституційний суд буде використовуватись тими, хто вимагатиме дезавуювання змін до Конституції", - сказав Мороз.

На питання журналістів, чи чекатиме він на прихід Ющенка до парламенту, лідер СПУ відповів: "Ви як хочете, а я не буду".

В свою чергу лідер фракції СДПУ(о) Леонід Кравчук висловив обурення вимогою Ющенка скасувати відставку уряду і провести суддів КС до присяги.

"Ті вимоги Ющенка, які вчора після РНБО висловив Кінах є ультиматумом. Він вчинив неправильно – він мав би шукати якісь компроміси, поводитися як батько терпимо".

На питання, як тепер має поводитись парламент, Кравчук зі знущанням в голосі відповів: "Встати на коліна, помолитися, звернутись до Ющенка "Вибачте, тату, ми помилилися" і бдіть кожне його слово".

Українська правда

ІА "Вголос": НОВИНИ