Про це пише «Bloomberg», передає «Українська правда».

Видання зазначає, що група кредиторів, які давали короткострокові позики Україні вважають угоду невигідною.

Невдоволення викликав порядок розподілу спеціально випущених цінних паперів, які видаються кредиторам в обмін на списання 20% боргу і відстрочку погашення боргу.

Кредитори заявили, що порядок розподілу цінних паперів, ущемляє інтереси власників облігацій, термін погашення яких настає в 2015 році.

«Передбачалося, що всі власники євробондів отримають однакові пакети нових паперів», - наголошується в листі юридичної фірми Shearman & Sterling, яка представляє групу утримувачів облігацій.

«Наші клієнти вважають такий підхід несправедливим, оскільки для облігацій з погашенням в 2015 році відстрочка може скласти більше восьми років, в той час як для бондів, термін погашення яких настає в 2023 році, вона складе півроку», - йдеться в листі.

Нагадаємо, 27 серпня Україна домовилася з основними кредиторами про списання 20% державного боргу (або 3,8 млрд дол.). 

Йдеться про реструктуризацію частини боргу загальною номінальною вартістю близько 19 млрд дол.

Реструктуризація частини зовнішнього боргу – одна з рекомендацій Міжнародного валютного фонду, від якого Україна очікує отримати другий транш кредиту.

Комітет кредиторів – це об’єднання найбільших іноземних кредиторів України, яке сформували після того, як уряд України заявив про намір реструктуризувати частину зовнішнього боргу України.

Україна запропонувала кредиторам 40-процентне списання боргу й нові бонди, платежі за якими буде прив'язано до економічної ситуації.

Переговори зі спеціальним комітетом кредиторів тривали кілька місяців. Останній раунд відбувся два тижні тому, коли міністр фінансів Наталія Яресько вирушила до США, де зустрілася з кредиторами України. 12 серпня комітету приватних власників зовнішніх боргових зобов'язань України й уряду України не вдалося досягти угоди про формулу реструктуризації боргу. Переговори було продовжено ще на добу, проте раніше не було відомо про офіційні результати. 

 

ІА "Вголос": НОВИНИ