Про це йдеться в документі про параметри угоди про реструктуризацію державного боргу, повідомляє «РБК-Україна».

«Угода передбачає зменшення суверенного і гарантованого державного боргу на 20% і дозволяє негайно знизити борговий тягар на 3,6 млрд дол. (3,8 млрд дол., якщо таке зниження буде погоджено з гарантованим державою валютним боргом державних підприємств, а також за євробондами м. Київ)», – йдеться в документі. 

«Це ті 3,8 млрд доларів, які Україна не повинна повертати і зможе направити на фінансування найважливіших для держави напрямів соціальних видатків та національної оборони», – пояснено в документі.

Відзначимо, що новина позитивно вплинула на фінансовий ринок України.

Зокрема, НБУ оголосив про зниження облікової ставки з 30% до 27% з 28 серпня. 

Окрім того, виросли ціни на українські облігації. Як повідомляє агентство «Bloomberg», євробонди України з терміном обігу до липня 2017 року виросли в ціні на рекордні 8,9 цента, до 64,5 цента за $1 номіналу на 12:32 за Києвом.

Таким чином, комерційний борг України, а також гарантований державою і квазігарантований борг знизився з близько 19,3 млрд дол. до близько 15,5 млрд дол.

«Це знижує співвідношення боргу до ВВП приблизно на 4,3% (відносно прогнозованого ВВП України на кінець 2015 року, згідно з останніми погрозами МВФ). Це значно поліпшить платоспроможність країни та її платіжний баланс», – ідеться в документі.

При цьому наголошено, що відсоткова ставка за боргами майже не змінилася і становитиме в середньому 7,75% (на цей момент вона становить 7,22%).

«Строки погашення тієї частини боргу, що не буде списано, буде перенесено з 2015-2023 років на 2019-2027 рр. Тобто Україна не сплачуватиме основну суму боргу до 2019 року», – наголошено в тексті.

Кабінет Міністрів планує передати відповідний законопроект про реструктуризацію боргів до парламенту наступного тижня. Після ухвалення рішення у Верховній Раді Україна може розпочати юридичне оформлення реструктуризації.

Відзначимо, що йдеться про реструктуризацію частини боргу загальною номінальною вартістю близько 19 млрд дол.

Реструктуризація частини зовнішнього боргу – одна з рекомендацій Міжнародного валютного фонду, від якого Україна очікує отримати другий транш кредиту.

Комітет кредиторів – це об’єднання найбільших іноземних кредиторів України, яке сформували після того, як уряд України заявив про намір реструктуризувати частину зовнішнього боргу України.

Україна запропонувала кредиторам 40-процентне списання боргу й нові бонди, платежі за якими буде прив'язано до економічної ситуації.

Переговори зі спеціальним комітетом кредиторів тривали кілька місяців. Останній раунд відбувся два тижні тому, коли міністр фінансів Наталія Яресько вирушила до США, де зустрілася з кредиторами України. 12 серпня комітету приватних власників зовнішніх боргових зобов'язань України й уряду України не вдалося досягти угоди про формулу реструктуризації боргу. Переговори було продовжено ще на добу, проте раніше не було відомо про офіційні результати. 

ІА "Вголос": НОВИНИ