Долар і євро на Московській біржі підскочили в ціні вранці вже на понад один рубль: долар коштує 66,63 рубля, євро – 77,20. Офіційні курси валют поки що на 3-3,5 рубля нижчі – знецінення відобразиться вже у завтрашніх курсах. В обмінниках долар коштує майже 67 рублів, євро – 75,5 рубля, повідомляє ТСН.

Індекс РТС упав на 3,49% – до 1073,79 пункта.

Також падають у ціні акції найбільших російських підприємств, проти яких введуть американські санкції. Зокрема, акції «Аерофлота» здешевшали на майже 10%, банку ВТБ – майже на 7%, «Сбербанку» – на 5%.

Нагадаємо, у середу, 8 серпня, рубль почав падати через новину про подробиці американського законопроекту про нові санкції проти Росії.

«Акт про захист американської безпеки від агресії Кремля 2018» пропонує об'єднати всі американські обмеження проти РФ в одну базу, створити спеціальний санкційний офіс і визнати Москву «спонсором тероризму». Про це пише РБК.

Згодом стало відомо про ще одну порцію американських санкцій проти Росії – через отруєння колишнього російського розвідника Сергія Скрипаля та його доньки Юлії в британському місті Солсбері. Нові обмеження наберуть чинності орієнтовно 22 серпня. У Державному департаменті США введення нових санкцій пояснили тим, що Росія, яку Вашингтон вважає винною в отруєнні, порушила міжнародне право, застосувавши отруйну речовину «Новачок». Анонсовані санкції стосуватимуться заборони на експорт до Росії товарів, які можуть бути пов'язані з національною безпекою. Тобто заборона діятиме на постачання електронних пристроїв та їхніх компонентів, у тому числі й тих, що використовуються в авіаційній галузі. Про це пише Reuters. У США пригрозили Росії й другою порцією санкцій – у разі, якщо протягом трьох місяців Москва не надасть гарантій, що не використовуватиме хімічну зброю і не погодиться на допуск міжнародних інспекторів. Другий етап санкцій передбачає зниження рівня дипломатичних відносин, заборону авіакомпанії «Аерофлот» літати до США, скорочення до мінімуму взаємної торгівлі.

ІА "Вголос": НОВИНИ