В окупованому Росією Криму на людей тиснуть та переслідують їх. Йдеться про тих кримчан, у яких є українські паспорти – вимагають, аби ті від документа відмовились.

Про це заявив представник України при ООН Сергій Кислиця в інтерв'ю Крим.Реалії та пояснив, що окупанти змушують жителів півострова порвати свої українські паспорти. Однак зауважив, що це не означає, що Україна припинить вважати кримчан своїми громадянами.

«Те, що на власників українських паспортів тиснуть для того, щоб вони позбавилися цих паспортів – це факт. Але я хочу сказати, що українське громадянство не випливає із наявності паспорта», – запевнив Кислиця.

Він пояснив, що паспорт люди отримують на підставі того, що вже є громадянкою або громадянином України.

«Тому навіть, якщо окупанти змусять українців або кримських татар порвати свої українські паспорти, вони все одно залишаються громадянами України», – сказав Кислиця.

Раніше Кримська правозахисна група повідомляла, що російські прикордонники штрафують кримчан на адмінкордоні з анексованим Кримом. Річ саме у паспорті, який є у громадян. Якщо вони мають український, а не російський – змушені заплатити 2 тисячі рублів.

Як повідомлялося, представник України при ЮНЕСКО Олег Шамшур поінформував, що ЮНЕСКО ще на рік продовжила моніторинг ситуації в окупованому Криму.

ІА "Вголос": НОВИНИ