МВС України продовжує здійснювати заходи щодо розшуку та притягнення до відповідальності правопорушників-високопосадовців колишньої влади. Як повідомили у прес-службі МВС України, про це йшлося сьогодні під час зустрічі керівника робочого апарату НЦБ Інтерполу в Україні Кирила Куликова з представниками засобів масової інформації.

Як вже повідомлялося, 17 січня цього року рішенням суду міста Маямі (США) колишній глава Сумської обласної державної адміністрації Володимир Щербань був звільнений з під варти під заставу в 2 мільйони доларів США.

У зв'язку з цим Кирило Куликов наголосив, що звинувачення зі Щербаня не зняті, а він лише звільнений під заставу і перебуває на території США. Кримінальна справа, порушена стосовно колишнього губернатора Сумщини, буде розглядатися судом у березні нинішнього року.

Як відомо, Щербань розшукується правоохоронними органами України за скоєння ряду кримінальних злочинів (вимагання, перевищення посадових повноважень). Крім того, саме з цієї причини, згідно з рішенням Генерального секретаріату Інтерполу, колишній губернатор Сумщини перебуває у міжнародному розшуку. Таким чином, ця міжнародна організація відхилила клопотання адвокатів розшукуваного щодо переслідування його за політичними мотивами.

Однак Щербань був затриманий 13 жовтня 2005 року на території США за порушення імміграційного законодавства цієї країни. Таку мотивацію затримання К.Куликов пояснив тим, що взаємовідносини у правоохоронній сфері між Україною та США ґрунтуються на основі укладеної угоди про взаємодопомогу у розслідуванні кримінальних справ, що передбачає, головним чином, лише обмін інформацією. Більш ефективна взаємодія правоохоронців двох держав гальмується відсутністю угоди про екстрадицію злочинців. І хоча перший проект такого документу був підготовлений ще 8 років тому, на сьогодні кардинальних зрушень у цьому плані не відбулося. На думку керівника українського бюро Інтерполу, нині не існує перепон для того, щоб укласти з американською стороною угоду про екстрадицію. Якби цей документ існував, то Щербаня було б екстрадовано в Україну і притягнуто до відповідальності ще у травні минулого року, зазначив Куликов. Тож вкрай необхідно активізувати роботу в цьому напрямку.

До того ж на сьогодні Щербань є громадянином України, а дія його закордонного паспорта була призупинена постановою слідчого, який розслідує кримінальну справу, порушену стосовно нього. Таким чином, у будь-якій країні світу цей документ вважається не дійсним.

Як зазначив Куликов, Генеральний секретар Інтерполу чітко визначив позицію цієї організації - вона спрямована на підтримку МВС України у прагненні притягнути до відповідальності правопорушників з числа високопосадовців колишньої влади.

ForUm

ІА "Вголос": НОВИНИ