Після запуску роботи завод «Кримський титан» може загрожувати довкіллю, бо за такий короткий час його не могли кардинально модернізувати.

Про це заявила кримський еколог Маргарита Литвиненко в ефірі «Радіо Крим.Реалії».

«У повітрі явно відчувається запах хімічної речовини, це впливає на стан людей. Завод «Кримський титан», імовірно, буде і далі загрожувати місцевим жителям і довкіллю, тому що за такий час не можна було його кардинально поліпшити. Швидше за все, там прочистили фільтри, зробили щось екстрене, знайшли вапняну суміш для заливки кислотонакопичувача», — сказала Литвиненко.

За її словами, можливо, тепер завод «загрожуватиме жителям не так сильно, але все таки це реальна небезпека для міста».

«Достовірної інформації про заміри повітря і про стан жителів немає. Без води з Дніпра небезпека від роботи «Кримського титану» зросла. Проекти з опріснення води або заповнення кислотонакопичувача іншою речовиною не компенсують небезпеку від діяльності заводу», — переконана вона.

Як писав «Вголос», 27 серпня на півночі Криму стався викид в атмосферу невідомої речовини.Постійний представник Президента України в АРК Борис Бабин повідомив, що в деяких селах окупованого Російською Федерацією Криму ситуація зі забрудненням повітря та земель критична; він не виключає, що РФ може виробляти компоненти хімзброї в Криму.

Після того, як на території окупованого Росією українського півострова Крим стався викид невідомої речовини, на аналогічні симптоми і наліт почали скаржитися жителі Херсонської області.

Україна передала інформацію про викиди до ООН, ОБСЄ, ВООЗ і «Міжнародний комітет Червоного Хреста». 4 вересня з’явилась інформація про те, що концентрація сірчистого ангідриду в повітрі перевищила норму. Робота заводу «Титан» була зупинена на два тижні, а у школах регіону оголосили позапланові канікули для дітей.

Нагадаємо, хімічна отрута з окупованого Криму дісталася материкової України. 15 дітей із підозрою на хімічне отруєння ушпиталили до Херсонської обласної лікарні. В усіх однакові симптоми — слизотеча, ларингіт. Припускають, що діти отруїлися від викидів заводу «Кримський титан».

На адмінмежі з анексованим Росією Кримом прикордонники скаржилися на нудоту та головний біль через випари невідомої речовини на заводі «Кримський титан».

Як заявив очільник МЗС Павло Клімкін, дії російської влади на території анексованого Криму призводять до екологічної катастрофи.

Президент Петро Порошенко звинуватив у складній екологічній ситуації в Армянську та на півдні Херсонщини російську армію.

8 вересня в окупованому Криму від викидів заводу кримський “Титан” постраждали фермерські угіддя, зокрема виноградники.

20 жовтня в окупованому Криму у місті Армянськ знову запустили завод “Титан”, який зупинили через шкідливі викиди, що призвели до масової евакуації дітей з міста. https://vgolos.com.ua/news/u-krymu-okupanty-zapustyly-zavod-tytan-yakyj-ranishe-sprychynyv-ekologichnu-katastrofu_860816.html

ІА "Вголос": НОВИНИ