Він створює своїх двоколісних велетнів з усього, що тільки трапляється йому під руку, пише ВВС.

Наздогнати 52-річного Фелікса Рамона Гіролу Сеперо не варто й пробувати. Сонячним зимовим днем він летіть на своєму велосипеді вздовж славетної вулиці Малекон у Гавані під здивовані погляди перехожих.

Гірола Сеперо не лише швидший за всіх, а ще й вищий. У своєму місті він прославився тим, що побудував найвищий велосипед на Кубі.

Рухаючись з блискавичною швидкістю, але ані трохи не спітнівши, він курсує вулицями на двоколісному транспортному засобі три метри заввишки. У велосипеда, який він створив самотужки, три рами приварені одна над одною.

Зупинившись на світлофорі біля автобусу, він на кілька секунд спирається ногою на його дах до великого невдоволення водія. За кілька хвилин він робить зупинку біля стіни, щоб перепочити.

Повернувшись додому, Гірола Сеперо притуляє двоколісного велетня до стіни свого будинку в Старій Гавані і зістрибує. Дивно, але він іще жодного разу не зламав собі при цьому щиколотку.

«Усе, про що я думаю, - це велосипеди, велосипеди і велосипеди, - сміється чоловік. - Це – манія».

Дійсно, велосипедів у Сеперо аж п'ять. Усі він зробив самотужки у себе вдома з підручних матеріалів. За півстоліття торгового ембарго багато кубинців звикли до браку звичайних предметів домашнього ужитку і навчилися винахідливості.

Гірола Сеперо - не виняток. Рами його велосипедів виготовлені зі старих китайських моделей, яким вже понад 30 років.

Щоб підняти раму на висоту, він використовує майже все, що трапляється під руку, - від арматури до металевої огорожі. Педалі зроблені зі шматків труб ПВХ, яким він надав спеціальної форми.

«Якби в мене були легкі матеріали, як-от твердий алюміній або вуглецеве волокно, легкі і міцні труби, я би створив дивовижний транспортний засіб», - каже він.

Популярність допомогла йому почати заробляти на своєму хобі. На рамі свого велосипеда він возить рекламний банер імпортного енергетичного напою під назвою Time Flies.

Свій перший велосипед-велетень Гірола Сеперо почав будувати ще підлітком 37 років тому. Він захопився цією ідеєю, побачивши на вулиці свого рідного міста Сьєго-де-Авіла спортсмена національної збірної на велосипеді-тандемі.

Йому одразу спала на думку ідея винайти щось абсолютно нове. "Якщо довжелезний велосипед вже є, я тоді зроблю височезний, - подумав він. - Зможу збирати на ньому кокоси".

Останні кілька років його амбіції зросли іще більше. Тепер він мріє побудувати найвищий у світі велосипед і потрапити в Книгу рекордів Гіннесса.

Він каже, що міг би це зробити ще 20 років тому. Вже тоді він колесив вулицями свого міста на 6-метровому байку. Вищий за цей був лише велосипед Річі Трімбла з Детройта. Але про Сеперо ніхто не чув, оскільки він жив на Кубі.

Нещодавно Трімбл приїхав до Гавани, щоб познайомитися з Гіролою Сеперо. Обидва чоловіки покаталися на своїх велосипедах вузькими вулицями міста і разом працювали над останньою моделлю велосипеда.

«Для мене це велика честь, що світовий рекордсмен приїхав зустрітися зі мною, це також рекорд. Хоча цей прояв дружби, без сумніву, важливіший за Книгу Гіннесса».

Втім, Сеперо не збирається відмовлятися від своїх амбітних планів. Він каже, що всесвітнє визнання виправдає довгі роки, які він провів на самоті в своєму гаражі, майструючи велосипеди.

«Незабаром я завершу велосипед, висота якого дорівнює 10 метрам», - каже він.

«Вголос»

ІА "Вголос": НОВИНИ