Детективи Національного бюро за процесуального керівництва САП повідомили шістьом службовцям про підозру у заволодінні 51,17 млн грн трьох державних вугледобувних підприємств.

Ці службовці у змові з іншими особами організували корупційну схему, через яку інтересам держави завдано тяжких негативних наслідків, інформує пресслужба НАБУ. Встановлюються інші особи, причетні до вчинення злочину.

Слідство встановило, що впродовж 2016-2018 рр. група осіб організувала схему, в результаті якої фактично встановила контроль за державними закупівлями трьох державних підприємств — ДП «Селидіввугілля», ДП «Мирноградвугілля», ДП «Шахтоуправління "Південнодонбаське №1». Йдеться про весь ланцюг – від моніторингу потреб держпідприємств у закупівлях, формування умов тендерів, комунікації з потенційними постачальниками до визначення очікуваної вартості закупівлі, переможця тендерів та контролю за розрахунками з ним.

Договори на постачання отримувала одна компанія, яка виконувала роль посередника, перепродуючи з націнкою товар, придбаний в учасників реального сектору. Ті, в свою чергу через навмисно створені учасниками схеми перешкоди не мали реальних шансів напряму співпрацювати з держпідприємствами.

Упродовж майже трьох років ці три державні підприємства, виконуючи вказівки організаторів схеми, закупили за завищеними цінами різноманітне обладнання, запасні, витратні матеріали та інші товари, іноді навіть без нагальної потреби, на  загальну суму майже 174,5 млн грн, незаконно переплативши понад 51,17 млн грн.

ІА "Вголос": НОВИНИ