Організація кума Путіна Віктора Медведчука «Український вибір» та партія «За життя» подали до суду через ухвалений Львівською облрадою мораторій на публічне використання російськомовного культурного продукту на Львівщині.

Про це інформує прес-служба «Українського вибору».

У Медведчука називають рішення ЛОР «антиконституційним», дискримінаційним і таким, що «утискає права російськомовних громадян».

У кума Путіна заявляють, що мораторій нібито порушує  статтю 10 Конституції України,  статтю 43 закону «Про місцеве самоврядування в Україні», статті 4, 5 і 10 закону «Про культуру», статтю 1 закону «Про національні меншини в Україні», статті 1, 2, 6 закону «Про засади запобігання та протидії дискримінації в Україні».

В організації Медведчука заявляють, що «рішення облради йде в розріз» із рішенням Конституційного Суду від 14 грудня 1999 року про тлумачення положень статті 10 Конституції щодо застосування державної мови органами державної влади, органами місцевого самоврядування та використання її у навчальному процесі в навчальних закладах України.

Разом із тим, каже проросійська організація, мораторій нібито порушує рамкову конвенцію Ради Європи про захист національних меншин та Європейську хартію регіональних мов або мов меншин.

«Рішення Львівської обласної ради якнайкраще демонструє, що політики, одержимі русофобською істерією, не зупиняться ні перед чим: ні перед тотальним наступом на конституційні права громадян, ні перед порушенням міжнародних нормативно-правових актів, які Україна ратифікувала, тим самим взявши на себе зобов'язання виконувати їх», — кажуть у Медведчука.

«Український вибір» вимагає визнати протиправним і недійсним рішення Львівської облради від 18 вересня і призупинити його дію в порядку забезпечення судового позову.

Організація додає, що також бореться в суді проти знесення у Львові Монумента бойової слави радянського війська.

Раніше цей мораторій на заборону російськомовного культпродукту на Львіщині гостро розкритикувала нардеп від «Самопомочі» Ірина Подоляк. Обранець назвала депутатів, котрі за нього проголосували, «невігласами і самозакоханими шкідниками».

Як уже писав «Вголос», 18 вересня депутати львівської облради підтримали свободівський проект рішення про мораторій на російськомовний культурний продукт на території області. Ініціював цей мораторій екс-віце-спікер, заступник голови ВО “Свобода” Руслан Кошулинський.

 

ІА "Вголос": НОВИНИ