Любителям у сонячну погоду полежати на пляжі, а потім насолоджуватися смаглявою шкірою,лікар слід пам'ятати, що сам процес засмаги дуже шкідливий. Про це пише Romper.

Перш за все, на сонці треба бути обережними людям зі світлими очима, блондинам і рудоволосим. Їх шкіра майже не виробляє меланіну, отже, ризик розвитку раку шкіри зростає в багато разів. Але відпочинок на сонці без захисту є великою помилкою.

Обов'язково перед поїздкою на курорт підіть до свого лікаря на обстеження і проконсультуйтеся про стан вашого здоров'я.

"Сонячні ванни ніколи не є безпечними, оскільки вони збільшують ризик раку шкіри", – стверджує Мона Гохара, доктор медичних наук, доцент клінічного факультету Єльської медичної школи, департамент дерматології.

"Я завжди рекомендую своїм пацієнтам якомога більше захищатися від впливу сонця, вагітні вони чи ні! – каже Денді Енгельман, доктор медичних наук, сертифікований у Нью-Йорку косметолог-дерматолог та хірург – Навіть надмірна кількість сонця може з часом спричинити серйозні проблеми".

Пам’ятайте, що на відкритому сонці не можна бути вагітним, особливо на пізніх термінах, і дітям до 5 років.

Вагітним важливо врахувати, що існує трохи вищий ризик опіку, – стверджує Енгельман, – оскільки рівень гормонів робить вашу шкіру більш чутливою і вразливою до ультрафіолету. Зараз це не означає, що ви не можете вийти на вулицю, але вам потрібно вжити декількох запобіжних заходів.

Зокрема, необхідно користуватися ефективним сонцезахисним кремом. Не забувайте повторно наносити крем кожні дві години та зразу після надмірного потовиділення або плавання.

Рекомендується якомога більше захищатися від впливу сонця спеціальними засобами, особливо вагітним, надмірне перебування на сонці може спричинити серйозні проблеми зі здоров’ям.

Необхідно також покривати голову.

Наявність родимок – ще одне відносне протипоказання до засмаги. Перед тим, як вирушити на пляж, варто відвідати лікаря-дерматолога або онкодерматолога, який огляне всі родимки за допомогою дерматоскопу і визначить, наскільки вони небезпечні.

Людям, у яких слабкий кровообіг, гіпертонія, діабет, неврастенія, при варикозному розширенні вен також не варто засмагати. Не рекомендовано приймати сонячні ванни і людям з нестачею вітаміну В, людям які страждають шкірними захворюваннями, що відносять до типу так званого фотодерматозу.

Засмагати найкраще вранці до 10 ранку або після 17 години. В інші години краще уникати прямих сонячних променів, бути в тіні або в одязі і використовувати сонцезахисні засоби.

ІА "Вголос": НОВИНИ