Про це пише Hyser.

Одним з поточних пріоритетних проектів для аерокосмічного агентства NASA є доставка людей на Марс. Як скоро це трапиться – питання. Раніше агентство вже говорило про те, що поки не в змозі доставити людину на Червону планету, але проекти таких приватних космічних компаній, як SpaceX, підігрівають цю ідею і не дають їй потрапити в довгий ящик. Однак якщо поточний уряд США вирішить змінити курс і замість Марса зосередить свою увагу на Місяці, то NASA зможе на це належним чином відреагувати.

Виступаючи перед аудиторією, яка цього місяця зібралася в Університеті Райса, директор Космічного центру імені Джонсона Еллен Очоа розповіла про можливості NASA відправитися на Місяць, якщо перед агентством буде поставлено таке завдання. У розмові з директором Інституту космічних досліджень Райса Девідом Олександром Очоа заявила: «Я думаю, ми готові до такої подорожі. Адже це не суперечить тому, чим ми займаємося зараз».

Ключовим об'єктом в поточних планах NASA щодо Марса є космічний апарат «Оріон», випробувальні запуски якого в парі з ракетою-носієм Space Launch System (SLS) повинні відбутися десь між 2019 і 2023 роками. Після цього агентство планує приступити до створення космічної станції «Deep Space Gateway» поруч з Місяцем, яку воно збирається використовувати не тільки в якості постійної бази для вивчення Місяця, але і в якості перевалочного пункту в разі майбутніх польотів до Марса.

Як повідомляє портал Ars Technica, поки залишається неясним, які аспекти цього плану вдасться зберегти в разі, якщо буде прийнято рішення зміни пріоритети і вибір стане на користь Місяця замість Марса. Цілком можливо, що від ідеї станції Deep Space Gateway в цьому випадку можуть відмовитися і замість цього будуть відправляти астронавтів і корисний вантаж прямо на Місяць.

«Ми постаралися залишити відкритими відразу кілька варіантів і зосередити увагу на створення необхідних базових компонентів, таких як космічний апарат «Оріон» і ракету-носій, яка зможе його вивести на орбіту, а вже потім поговорити з іншими партнерами і вирішити, що конкретно їх цікавить», – додала Очоа.

Ідею зайнятися спочатку Місяцем, а вже потім Марсом підтримують і інші сторони. У липні глава Amazon Джефф Безос заявив про бажання заснувати на одному з полюсів нашого природного супутника постійне поселення. Астронавт Кріс Хедфілд, який у серпні вийшов на пенсію, висловив припущення, що заснування колонії спочатку на Місяці було б більш грамотним першим кроком, додавши, що «це має бути зроблено не тільки для того, щоб підтвердити, що ми здатні це зробити, але і для того, щоб довести, що ми можемо там жити».

Незалежно від того, який з двох планетарних об'єктів виберуть першим, стає очевидним, що людство починає поступово готуватися до колонізації Сонячної системи.

ІА "Вголос": НОВИНИ