Українські Новини розкажуть про те, які страви за традицією готують на Щедрий вечір.

Найголовнішою стравою Щедрого вечора, як і Святого вечора є кутя. Тільки 13 січня готують «багату» кутю. Пов'язано це з тим, що Різдвяний піст до цього моменту вже закінчується і у рецепт можна внести безліч інгредієнтів, заборонених під час нього. Варіацій рецепта куті існує багато. Часто господині в «щедру» кутю додають молоко, шоколад. Існують рецепти куті на Щедрий вечір навіть з коньяком.

Щедрий вечір передує Старому Новому року та Дню святого Василя. Святий Василь на Русі вважався покровителем свинарів, тому в день, коли вшановують його пам'ять, господині готували безліч страв зі свинини. Свинину могли запікати, варити, смажити, робити з неї відбивні, ковбаси і багато різних страв. Крім того, на Щедрий вечір в Україні прийнято було готувати печеню.

Також існувала традиція на Щедрий вечір випікати багато пирогів та іншої випічки. Під вечір дітей з кімнати на кілька хвилин примушували вийти, в цей час господар сідав за гіркою з пирогів, щоб його не було видно. Після цього дітям дозволяли увійти, і батько їх питав «Чи бачите ви мене?», на що діти відповіли заперечливо. Після відповіді дітей він говорив: «Аби й надалі ви мене так не бачили». Така фраза означала побажання своїй сім'ї на наступний рік хорошого урожаю і багатства. З випічки на Щедрий вечір були поширені у багатьох регіонах булочки з маком.

 

ІА "Вголос": НОВИНИ