Півтора роки тому Кириленко відверто поскаржився в інтерв'ю на брак коштів для особистих потреб: «Я чотири місяці їздив на своїй власній Шкоді, дизельній, дволітровій, яка в мене задекларована і яка перебуває в кредиті. Але гроші скінчилися на солярку і я пересів на службову машину. На жаль, інших немає». Саме тому, мовляв, і довелося пересісти на важкий і ненажерливий міністерський «Мерседес» S-класу, передає «Громадське».

У 2006-му році чиновник придбав собі чотирикімнатну квартиру на 156,42 кв.м. в елітній багатоповерхівці на вулиці Московській. Це Печерський район. Із вікон будинку відкривається чудовий вид на Київ і його головні символи: Дніпро, Лавра і пам’ятник Матері-Батьківщині. Ціна на такі квартири, як у В’ячеслава Кириленка стартує сьогодні тут від десяти мільйонів гривень. 

Експерт із нерухомості Денис Седаков пояснює, раніше вони коштували ще дорожче:  

«У 2006-му взагалі були інші ціни. Ця квартира купувалася, якщо це новий будинок, без ремонту. Тому тоді вона коштувала 600-700 тисяч доларів». 

І це винятково за голі стіни, запевняє Денис. А треба ще й зробити ремонт і вмеблювати помешкання:

«За ремонт - від 300 - 400 доларів до декількох тисяч доларів за метр квадратний. Відповідно, це може бути ну ще 200 - 300 тисяч для того, щоб б в такого класу квартирі жити».

600 — 700 тисяч доларів — сама квартира, 200 — 300 тисяч доларів — ремонт та меблі. Разом виходить близько мільйона доларів. Активіст, депутат, міністр, віце-прем’єр і жодного дня в бізнесі — коли Кириленко встиг заробити такі гроші? 

Маєток віце-прем'єра не губиться на тлі сусідів. За розмірами і архітектурою він більше нагадує Палац культури.

Село Іванковичі Васильківського району — це всього 15 кілометрів від Києва. Дорога сюди в ідеальному стані, тож не дивно, що місцеві «селяни» їздять на люксових іномарках та живуть у міні-палацах. Звісно, будинки корінних мешканців Іванковичів ще зустрічаються деінде, але більшість — дорогі, оточені високими парканами маєтки новоприбулих. У центрі Іванковичів — спортивний майданчик, комерційний дитячий садок, церква, будинок культури. 

Заміська резиденція колишнього міністра культури, а нині віце-прем'єра Кириленка всього в трьох-п'яти хвилинах пішки від центру села. З цього боку села живуть ті, в кого грошей вистачило не лише на будинок, але й на чималий шмат землі. Маєток віце-прем'єра не губиться на тлі сусідів. За розмірами і архітектурою він більше нагадує Палац культури. 

Записана резиденція на дружину урядовця — Катерину Кириленко. Як зазначається у виписці з реєстру нерухомості у 2013-му році вона отримала в подарунок п'ять ділянок землі у Іванковичах.  

Разом ділянки утворюють єдиний масив на майже 80 соток. На цій землі і почали будувати «палац Слави». Він затуляє майже всю ділянку і що там ховається за ним можна розгледіти лише зверху. Тим паче, що маєток охороняє сторож, який нервується через камеру і погрожує спустити собаку на знімальну групу. А подивитися є на що.

Маєток майже готовий, залишилося  закінчити частину робіт.  Площа будинку понад 900 квадратних метрів. За ним — штучна водойма. Далі — ділянка розширюється. Потім її перетинає струмок із двома містками. За ним земля піднімається кількома штучними ярусами зі сходами. І так до самого лісу, межа із яким прикрашена висадженими по периметру ялинками. 

Площа будинку понад 900 квадратних метрів. За ним — штучна водойма, ділянка розширюється, її перетинає струмок із двома містками.

Навіть, якщо не рахувати послуги ландшафтного дизайнера — і будинок і земля коштують чимало, каже Дені Седаков, експерт із нерухомості:

«Я б оцінив ну тисяч в п'ять доларів за сотку. У тринадцятому році могла бути така ціна. Відповідно там близько 400 тисяч доларів за ділянку. Це орієнтовна ціна на 2013-й рік». 

Земля на 400 тисяч доларів – щедрий подарунок для дружини В’ячеслава Кириленка. Адже відповідно до реєстру прав на нерухоме майно, всю цю землю вона отримала за договором дарування. Ім’я дарувальника невідоме. Цікаво, що Катерина Кириленко — зовсім не бізнесвумен, а викладачка Київського національного університету культури і мистецтв, яку ще й нещодавно спіймали на плагіаті.

ІА "Вголос": НОВИНИ