Про це він сказав під час брифінгу у Львові сьогодні, передає кореспондент «Вголосу».

«По-перше, потрібно проаналізувати, як побудовано систему і чому вона дає чиновнику можливість ухвалювати корупційні рішення, інтерпретувати щось по-своєму. Тобто все має бути написано дуже чітко. Якщо написано нечітко, це треба змінювати», – сказав міністр.

«Треба докорінно змінювати систему надання дозволів та ліцензій на все в медичній галузі: на діяльність, імпорт, експорт, будівництво тощо. Всі ці ліцензії мають бути дуже зрозумілими, їх мають видавати на конкретну кількість днів. Формулювання «надання дозволу на термін від 7 до 30 днів» уже містить корупційну складову», – додав він.

Також Олександр Квіташвілі наголосив, що дуже високий рівень корупції супроводжує державні закупівлі ліків, тому цю систему потрібно змінювати.

«Міністерство охорони здоров’я не повинно бути закупівельною конторою. Це інституція, яка повинна управляти політикою системи охорони здоров’я в усій державі, проводить реформи, стежить за епідситуацією, вибудовує правильну систему реагування на кризу тощо. Тобто воно має робити все, але не закуповувати ліки та інші речі», – сказав міністр.

Як писав «Вголос», сьогодні у Львівському національному медичному університеті ім. Данила Галицького відбулася презентація Стратегії реформування системи охорони здоров’я в Україні на період 2015–2025. Участь у заході взяв міністр охорони здоров’я Олександр Квіташвілі.

ІА "Вголос": НОВИНИ