Проект розробив депутат від ВО «Свобода» Олег Чернецький у співавторстві з депутатами-свободівцями Юрієм Сиротюком та Богданом Бенюком.

Саме ПДФО є основою для формування місцевих бюджетів. Відповідно до Бюджетного кодексу, в Державний бюджет зараховується 60 відсотків ПДФО, який адмініструється в Києві. Водночас усі інші громади перераховують державі лише 40 відсотків, натомість окуповане Російською Федерацією місто Севастополь отримало від держави право залишати в місцевому бюджеті всі надходження від ПДФО.

«У громад часто відбирають фінансові ресурси. Яскравим прикладом є ситуація, яка склалася із відверто несправедливим та непропорційним розподілом надходжень ПДФО між Державним бюджетом України та бюджетом міста Києва.

На тлі загальних декларацій і заяв про децентралізацію влади ситуація в Києві виділяється особливо помітно як у царині бюджету, так і в галузі територіальної організації влади. Керівництво районами у місті здійснюють посадові особи, яких призначає Президент, а обирають громадяни шляхом волевиявлення на виборах», –заявив співавтор рішення Олег Чернецький.

«Позбавлення Києва левової частки надходжень ПДФО та направлення її до Державного бюджету жодним чином не підтверджує озвучених намірів щодо забезпечення фінансової спроможности територіяльних громад та їхнього сталого економічного розвитку. Такий підхід тим паче позбавлений логіки через те, що, крім цього, Київ виконує столичні функції, які спричиняють додатковий тиск на місцевий бюджет», – зазначив свободівець.

-

 

ІА "Вголос": НОВИНИ