Відповідне рішення ухвалила Київрада, передає сайт мерії.

«На пленарному засіданні Київської міської ради депутати прийняли  рішення щодо збереження артефактів, знайдених під час розкопок на Поштовій площі», – йдеться в повідомленні.

За словами мера Києва Віталія Кличка, таке рішення назріло у зв’язку із провалом голосування минулого тижня питання щодо створення музею на Поштовій.

Зареєстрований 18 червня документ на засіданні у четвер підтримали 68 депутатів Київради.

Його проект передбачає затвердження альтернативного проекту укріплення об’єкта, де знайшли артефакти, для продовження археологічних досліджень (попередній проект передбачав будівництво підземного торгівельного центру в два поверхи).  

Не пізніше, ніж за 6 місяців з дня прийняття рішення, КМДА має забезпечити відновлення археологічних розкопок та консервацію тих предметів, які підлягають музеєфікації.

При цьому до процесу мають бути залучені міжнародні експерти та фахівців з археології.

А не пізніше, ніж за 3 місяці після завершення розкопок, має бути проведений відкритий міжнародний архітектурних конкурс на власне музеєфікацію та створення публічного простору (активісти закликали створити саме музей, але в документі прописано термін «публічний простір»).

До завершення цього конкурсу Київрада не може змінювати цільове призначення чи власника ділянок, а після перелічених робіт КМДА має зробити громадським майно, розташоване на цих ділянках.

Також у Києві має бути створене комунальне підприємство «Центр консервації предметів археології», яке займатиметься збереженням артефактів.

 

ІА "Вголос": НОВИНИ