Завдяки жорсткій політиці влади Сінгапур кардинально змінився за кілька місяців і зумів перетворитися з болота в одну з найрозвиненіших країн світу.

Про це в інтерв'ю «Вголосу» розповів академік, доктор географії Петро Масляк.

«1965-го абсолютна більшість громадян Сінгапуру вважала, що він і півроку не проіснує, бо жодних ресурсів розвитку не було. Проте до влади прийшов Лі Куан Ю і фактично став економічним диктатором. Він змусив парламент (показово — нібито демократія), який на 90 % складався з членів його партії, прийняти необхідні закони, які діють досі: кинув недопалок на землю — 500 доларів штрафу, взяв хабара — смертна кара.

Лі Куан Ю, до речі, спіймав свого найкращого товариша на хабарі завбільшки тисячу доларів, викликав його до себе і так «побалакав», що той пішов додому і повісився. Всі зрозуміли, що нікому спуску не буде, якщо вже й кращий друг глави держави повісився через невеликий хабар.

Отак за кілька місяців Сінгапур кардинально змінився і сьогодні є найбагатшою країною в Азії, не маючи при цьому, повторюю, жодних ресурсів для власного розвитку — туди досі воду постачають трубами з Малайзії», — розповів академік.

Більше на цю тему читайте у статті: Чому Україна — не Сінгапур?

ІА "Вголос": НОВИНИ