Глава РПЦ Кірілл надіслав звернення до предстоятелів помісних православних Церков зі закликом не визнавати результати об'єднавчого Собору у Києві та зупинити «руйнівні для православ'я дії».

Відповідне звернення опубліковане на сайті РПЦ.

Він висловив здивування, чому «голос багатомільйонної канонічної Церкви в Україні» залишився не почутим і висловив переконання, що в Україні проявляється «глибока розбіжність предстоятеля й ієрархів Константинопольської церкви з православною канонічною традицією і святоотецькою еклезіологією».

«Настає час, коли подальше мовчання вже неможливе, бо те, що відбувається на наших очах, — виклик усьому православному світу. Немає сумнівів, що український сценарій у майбутньому може бути реалізований щодо будь-якої іншої Помісної церкви», — заявив російський патріарх.

Кірілл звернувся до предстоятелів помісних православних Церков зі закликом не визнавати результати «незаконного зборища розкольників», яке відбулося в Києві, а також «підняти свій авторитетний голос і в міру сил зробити все можливе, щоб зупинити руйнівні для православ’я дії».

«Закликаю вас і всю повноту (вашої) Найсвятішої церкви не визнавати новостворену псевдоцерковну структуру і не вступати з нею в спілкування», — написав він.

Також глава РПЦ закликав молитися за УПЦ МП.

Зазначається, що послання були направлені Блаженнішому папі та Патріарху Олександрійському Феодору II, Блаженнішому патріарху Антіохійському Іоанну X, Блаженнішому патріарху Єрусалимському Феофілу III, Святішому і Блаженнішому католикосу, патріарху всієї Грузії Ілії II, Святішому патріарху Сербському Іринею, Блаженнішому патріарху Румунському Даниїлу.

А також Святішому патріарху Болгарському Неофіту, Блаженнішому архієпископу Кіпрському Хризостому II, Блаженнішому архієпископу Афінському й усієї Еллади Ієроніму II, Блаженнішому архієпископу Тірани й усієї Албанії Анастасію, Блаженнішому митрополиту Варшавському і всієї Польщі Саві, Блаженнішому митрополиту Чеських земель і Словаччини Ростиславу, Блаженнішому митрополиту всієї Америки і Канади Тихону.

Раніше стало відомо, який храм стане головним для нової Православної церкви України.

Також новий предстоятель Православної церкви України Епіфаній розповів, якими будуть його перші рішення.

ІА "Вголос": НОВИНИ