Міністри закордонних справ приблизно 20 країн зберуться у вівторок у Ванкувері, щоб обговорити дипломатичні і фінансові шляхи стримування ядерних амбіцій Північної Кореї. Однак Китай – ключовий гравець при досягненні будь-якого довгострокового вирішення цієї проблеми – участі у зустрічі не візьме. Про це повідомляє «Голос Америки».

Ванкуверська нарада, яку проводять спільно Канада і США, відбудеться в момент, коли напруженість на Корейському півострові дещо знизилася – принаймні тимчасово. Проте, на думку США та інших країн, міжнародне співтовариство повинне вивчити можливості розширення санкцій проти північнокорейської ядерної програми.

Як заявили у зовнішньополітичному відомстві США, учасники зустрічі, в тому числі – держсекретар США Рекс Тіллерсон, розглянуть питання морської безпеки біля північнокорейських берегів і, зокрема, про перехоплення суден, які намагаються порушити чинні санкції. Крім того, на порядку денному – питання про блокування фінансових та інших ресурсів Пхеньяна.

Однак північнокорейський лідер Кім Чен Ин не може виявити готовність прийняти вимоги США. Інша проблема полягає в тому, що на нараді у Ванкувері буде відсутній Китай, який має значний вплив на Північну Корею. Нагадаємо, що Пекін – єдиний союзник Пхеньяна і його головний торговий партнер.

Основні учасники майбутньої зустрічі представлятимуть країни, що направили свої війська для участі у військових діях проти Пхеньяна в Корейській війні 1950-53 років, тоді як Китай воював на стороні Північної Кореї.

Пекін засудив майбутню зустріч у Ванкувері. Про це заявив прес-секретар МЗС КНР, який висловив твердження, що така зустріч «не може принести належного вирішення проблеми».

 

«Вголос»

ІА "Вголос": НОВИНИ