Китайська влада звинуватила Сполучені Штати в грубому порушенні свого суверенітету після того, як американський есмінець «Джон С. Маккейн» наблизився до спірних островів Спратлі в Південно-Китайському морі, які КНР вважає своїми.

Про це заявили в міністерстві закордонних справ Китаю, повідомляє УНІАН із посиланням на агентство Reuters. У четвер американський військовий корабель пройшов недалеко від островів Спратлі, виконуючи «операцію свободи судноплавства». У міністерстві оборони Китаю назвали такі дії «провокацією», яка завдає серйозної шкоди взаємній довірі.

«Китай рішуче виступає проти такого роду демонстрації сили і висунення регіональної мілітаризації з боку США, яка може легко викликати несподіваний інцидент в морі або в повітрі», – йдеться в заяві китайського Міноборони.

У свою чергу, в міністерстві закордонних справ Китаю заявили, що ця операція порушила міжнародне і китайське законодавство і серйозно нашкодила суверенітету і безпеці Пекіна.

Зазначимо, що це не перший подібний випадок у взаєминах Китаю і США. Так, у травні цього року ВПС Китаю перехопили військовий літак США. Американський літак перебував у міжнародному повітряному просторі і міг безперешкодно проводити операції.

 

«Вголос»

ІА "Вголос": НОВИНИ