Нардеп Ігор Луценко сповістив про це у Facebook, зазначивши, що рішення ухвалила у суботу ввечері суддя Левицька.

«Для мене це дуже дивна поведінка судді Левицької. Бо прокуратура і міліція налаштовані не надто агресивно, просили лише домашній арешт. Тим не менш, суддя впаяла фактично тримання під вартою – бо такі суми для застави, без допомоги сторонніх, у підозрюваних навряд чи знайдуться», - пише депутат.

За його словами, обидва хлопці є архітекторами. Один з них воював у складі ЗСУ в аеророзвідці.

«За словами затриманих, вони намагалися привернути увагу до того, що територія Національного музею історії захоплена московськими церковниками. Поруч – фундамент Десятинної церкви, головного храму Київської Русі, котрий символічно хочуть застовпити за собою агенти ворожої держави», - додав Луценко.

Варто додати, що і на сайті Десятинного монастиря УПЦ МП є інформація про обрання запобіжного заходу цим хлопцям.

«Незважаючи на дикість і жорстокість скоєного цими людьми злочину, ми молимося за них і просимо суд пом'якшити міру покарання. Сьогодні нашому адвокату на суді відмовили в слові, щоб донести нашу позицію про пом'якшення вироку. Ми будемо дотримуватися цієї позиції в апеляції», - запевняють представники церкви.

Про затримання двох чоловіків за підпал монастиря 25 січня сповістила київська поліція. За її інформацією, подія трапилася вночі на вулиці Володимирській. До чергової частини надійшло повідомлення від церковнослужителя про підпал будівлі.

Опитавши заявника, правоохоронці з’ясували, що підпалити будівлю намагалися двоє невідомих. Під час огляду місця події виявили фрагменти слідів навколо будівлі та пляшки із запалювальною сумішшю. Усе це вилучили та направили на експертне дослідження. Правоохоронці оперативно встановили осіб, які могли бути причетні до вчинення злочину. Їх затримали у порядку статті 208 Кримінального процесуального кодексу України. Ними виявилися 33-річний та 36-річний кияни. Раніше вони не притягувалися до кримінальної відповідальності.

«Слідчим відділом Шевченківського управління поліції відкрите кримінальне провадження за ч. 2 ст. 15, ч. 2 ст. 194 (Замах на умисне знищення або пошкодження майна) Кримінального кодексу України. Зловмисникам загрожує до п’ятнадцяти років позбавлення волі», - повідомляли в поліції.

Нагадаємо, 25 січня націоналісти організацій «С-14», «Традиції і порядок» та «Сокіл» демонтували інформаційний борд каплиці Московського патріархату біля «Десятинної церкви» в центрі Києва.

ІА "Вголос": НОВИНИ