Представник України запропонував в ООН позбавити Росію права вето під час обговорення в Раді безпеки питань, що стосуються російської агресії проти України. Про це повідомляє «Українська правда».

Таку заяву 15 березня зробив заступник міністра закордонних справ України Сергій Кислиця на спеціальному засіданні в Раді безпеки ООН, присвяченому п’ятиріччю російської анексії Криму.

У своєму виступі Кислиця процитував слова Президента України Петра Порошенка про те, що «настав час, щоб Росію поставили на місце».

«На наш погляд, виконання статті 27 статуту, в якій мовиться, що член Ради безпеки, який є стороною в суперечці, має утримуватися від голосування, так само актуальне, як і було раніше. Ми вважаємо, що франко-мексиканська ініціатива щодо припинення дії вето в контексті масштабних злодіянь — це крок у правильному напрямку, в загальному контексті зусиль для реформування Ради безпеки», — заявив Кислиця.

«Якби держава-агресор не володіла правом вето, вже були б миротворчі сили з повноцінним мандатом Ради безпеки на всіх окупованих територіях, в т. ч. українсько-російському кордоні», — пояснив він.

Чиновник додав, що чим менше спротиву чиниться щодо Росії, тим більше вона відходить від міжнародної системи прав і норм.

Як повідомляв «Вголос», ООН визнала українських моряків військовополоненими.

ІА "Вголос": НОВИНИ