Виступаючи на засіданні комісії, голова фракції націоналістів Юрій Сиротюк, який є співавтором цього проекту рішення, зазначив, що більшість українських міст уже офіційно прирівняли добровольців до вояків московсько-української війни.

«Приводом для ініціювання цього рішення став факт трагічної загибелі 30 січня 2016 року на шахті «Бутівка» бійця батальйону «ОУН» Ігоря Гаркавенка. Він був добровольцем і не мав пільг, у держави не знайшлося коштів, аби перепоховати його. Тоді виникла ідея такого проєкту рішення.

Сьогодні понад 20 обласних центрів уже визнали бійців-добровольців і надали їм рівні права з усіма героями московсько-української війни, у тому числі Одеса й Харків, а Київ лишається одним з небагатьох міст, де воїни-добровольці не мають належного статусу», – зазначив свободівець.

Керівник фракції ВО «Свобода» закликав підтримати рішення й надати необхідні кошти та з повагою поставитися до тих, хто захищає мирне життя у Києві.

Проект рішення підтримали й громадські активісти, зокрема керівник служби соціального захисту добровольців Анастасія Римар та боєць-доброволець Іван Кобзар, який воював у батальйоні «ОУН». Вони закликали невідкладно підтримати свободівську ініціативу й проголосувати за неї на найближчій сесії.

Нагадаємо, що документ докладно врегульовує процедуру надання статусу бійця-добровольця.

 

«Вголос»

 

ІА "Вголос": НОВИНИ