Науковці Науково-дослідного інституту українознавства прийняли заяву на підтримку доктора історії, голови Українського товариства у Любліні Григорія Купріяновича.

Про це у коментарі «Вголосу» повідомив директор НДІУ Богдан Галайко.

Історик зазначив, що рішення було прийнято Вченою радою Інституту сьогодні. «Прошу усю наукову спільноту та активну громадськість підтримати пана Григорія та не допустити його переслідування у Польщі за наукову діяльність», - зазначив Богдан Галайко.

Звернення адресоване президенту України, Міністру закордонних справ України Павлу Клімкіну, координатору проектів ОБСЄ в Україні Директору Бюро демократичних інститутів та прав людини ОБСЄ у Варшаві (Польща).

 У тексті йдеться, що ганебна провокаційна метушня навколо доктора Г. Купріяновича затіяна з єдиною метою – задля підігрівання дуже потрібної певним силам у нинішній Польщі побутової антиукраїнської істерії, не виключено, – замовленої іззовні, як це нерідко виявляється в особливо активних на цьому полі сусідів України.

«Переслідування Г. Купріяновича може мати потрійну мету: монополізувати право на історичну істину, випробувати препаровані історичні міфи як важіль тиску на Україну, врешті - залякати, деморалізувати та підштовхнути до асиміляції українську громаду в Польщі. Іншими словами – кампанія цькування Г. Купріяновича не лише підважує свободу слова, ставить під сумнів можливість академічної дискусії, не лише демонструє процес відвертої інструменталізації історії через примусове замовчування одних фактів та вип’ячування інших, не лише погіршує стосунки між Польщею і Україною, - вона стигматизує і дискримінує всю українську спільноту в Польщі», - йдеться у заяві науковців.

На думку працівників Інституту, все це змушує згадати найгірші сторінки в історії ХХ століття, терор тоталітарних режимів, ідеологізовану «арійську» та «класову»  науку, які очевидно слугують рольовою моделлю нової польської «поліції думки».

«З свого боку, висловлюємо нашу відданість принципам свободи слова, свободи наукового дослідження, вільної академічної дискусії, нашу прихильність рівноправному  українсько-польському партнерству і нашу безумовну підтримку та солідарність з Г. Купріяновичем.

Ми звертаємося до української та польської наукової спільноти з закликом не допустити розправи над науковцем.

Вимагаємо від Президента України та Міністерства закордонних справ України вжити всіх політичних та дипломатичних засобів, щоб захистити Г. Купріяновича та унеможливити подальший наступ реваншистско-шовіністичних сил на українську громаду Польщі.

Просимо координатора проектів ОБСЄ в Україні та керівника Бюро демократичних інститутів та прав людини ОБСЄ у Варшаві взяти питання захисту Григорія Купріяновича під свій контроль», - йдеться у заяві.

 

 

ІА "Вголос": НОВИНИ