Ланцюг простягнувся від міст Сан-Себастьян і Більбао на півночі Іспанії до Віторії, столиці Країни Басків, де розташований її парламент, пише ВВС Україна.

Регіон має вищий рівень самоврядування, ніж Каталонія, яка активно домагається незалежності від Мадрида.

Останніми роками в Країні Басків підтримка ідеї незалежності дещо ослабла.

Проте, багато хто вважає, що населення повинне мати право провести референдум з питання своїх майбутніх відносин з Мадридом.

У травні сепаратистське угрупування ЕТА (Euskadi Ta Askatasuna – «Країна Басків і свобода»), яка боролася за незалежність Країни Басків, офіційно оголосила про розпуск. Це сталося майже через 50 років після загибелі першої жертви в цьому конфлікті.

Європейський Союз вважає ЕТА терористичною організацією, між 1968 і 2010 роками від її рук загинуло понад 800 осіб. У 2011 році угрупування оголосило про постійне припинення бойових дій.

Учасників недільної акції попросили написати свої побажання на шийних хустках, які стали ланками живого ланцюга.

Деякі учасники несли символи підтримки сепаратистів-каталонців.

У минулому році заборонений референдум про відокремлення Каталонії від Іспанії та подальше одностороннє проголошення незалежності регіональним урядом змусили Мадрид ввести пряме правління в регіоні.

А щодо політиків, які очолили цей процес, були розпочаті судові справи. Вони ґрунтувались на статті в конституції Іспанії про те, що країна є неподільною.

Баскський регіон має більшу автономію, ніж будь-який інший з 16 регіонів Іспанії.

У нього власна поліція, система освіти, мова, а також особливі фінансові відносини з Мадридом.

На відміну від Каталонії, де відділення підтримують близько 50% населення, в Країні Басків наразі до незалежності, згідно з опитуваннями, прагнуть лише 15-17% жителів.

ІА "Вголос": НОВИНИ