Провідні вчені світу, серед яких і сорок лауреатів Нобелівської премії, погодилися прочитати лекції для українських школярів.

Про це сьогодні, 4 травня, повідомив Президент Малої академії наук України, академік НАН України Станіслав Довгий.

«Ми звернулися до провідних вчених світу з проханням підтримати Україну. Близько сорока лауреатів Нобелівської премії вже надали згоду», - каже він.

За його словами, вчені, нагороджені Нобелівської премії, зазвичай не читають лекцій звичайним людям ще й на волонтерських засадах. Традиційно, такі особи читають лекцію під час вручення премії. А також за дуже великі кошти.

«Лекції стосуватимуться фізики, біомедицини та інших наукових досягнень», - говорить Станіслав Довгий.

Розклад лекцій оприлюднено на сайті Малої Академії наук України. Лекції читатимуться англійською мовою з перекладом українською.

Також, за його словами, невдовзі у Львові на локації Lem Station відкриють експозицію, яку надає Центр ядерних досліджень. На цю виставку в Україні очікували три роки. І ось зараз вона буде у Львові.

«На виставці будуть показувати й розказувати як виник світ, які енергії були, що таке чорні діри, що буде далі та що було, коли нічого не було», - каже науковець.

Окрім того, після завершення навчального року, українські школярі зможуть взяти участь у літніх наукових школах. Всього планується створити близько 30 літніх шкіл для дітей від 6 до 18 років на базі львівських вишів.

«Вони будуть як одноденні, так і семиденні. Школи будуть офлайн. Діти зможуть спілкуватися між собою. Такого спілкування їм зараз дуже бракує», - розповів Станіслав Довгий.

Він сподівається, що ці літні школи стануть базовими школами для юних науковців на багато років.

Нагадаємо, як повідомляв «Вголос», на Львівщині опитають дітей та батьків щодо психоемоційного стану школярів.

ІА "Вголос": НОВИНИ