Про це пише Live Science

«Наші експерименти показують, що в довгостроковій перспективі є реальний шанс впровадження квантових інформаційних пристроїв, які виконують операції набагато швидше, ніж сучасні аналоги», – зазначив один з авторів дослідження Руперт Хубер – професор фізики в університеті Регенсбурга в Німеччині.

Він додав, що в новій технології будуть використовуватися лазерні світлові імпульси, які стануть прототипами біта – фундаментальної одиниці обчислень. Таким чином, пристрій, який працює за допомогою двійкового коду, буде обчислювати в мільйон разів швидше, ніж в звичайний сучасний комп'ютер, який в середньому здатний на мільярд операцій у секунду.

Дослідники відзначають, що поки не виконували квантові операції таким чином, тому ідея надшвидкого комп'ютера поки залишається теоретичною. Одна з головних проблем – можливість використання лазера для квантових обчислень при кімнатній температурі. Ця проблема зустрічається і в звичайних квантових комп'ютерах, які вимагають попереднього охолодження до максимально низької температури до початку і під час обчислень. Якщо це завдання вдасться вирішити, то експеримент може стати першим кроком до надшвидким обчислень, і навіть квантових обчислень, які були дотепер неможливі.

ІА "Вголос": НОВИНИ