Про прийдешні футбольні ігри «Вголос» розпитав у відомого тренера, колишнього наставника «Динамо» та національної збірної Леоніда Буряка.

У якого з українських клубів більше шансів на вихід у півфінал Ліги Європи?  

Шанси у всіх однакові – 50 на 50. Але, якщо враховувати кваліфікацію суперників, то клас «Фіорентини» вищий, аніж у «Брюгге». Італійці в Києві показали хороший футбол, тому «Динамо» потрібно готуватися до серйозної гри в гостях.

Після першого матчу «Динамо» із «Фіорентиною» киян усі критикували. Погоджуєтеся, що з такою грою «динамівцям» у Флоренції немає на що розраховувати?

Одна гра на іншу не схожа. Якою є «Фіорентина», «Динамо» відчує у Флоренції. Ми свого часу грали з цією командою на їхньому стадіоні, там дуже емоційна публіка. А сама команда зараз дуже непогана. Бажаю «Динамо» успіху, але команді треба готуватися до дуже серйозної гри. Взагалі цього тижня кияни проведуть два головні матчі сезону. При цьому в «Динамо» мало часу на відновлення для поєдинку із «Шахтарем». Тому в «гірників» є перевага «свіжості».

Маєте враження, зважаючи на останні ігри, що «динамівці» втомлені, їм бракує «свіжості»?

Не акцентував би на цьому увагу, це прекрасний режим проведення ігор через 3-4 дні. Тепер просто є багато складних матчів. Щоб не було проблем із втомою, усі великі клуби мають довгу лаву запасних, і тренери тасують склад. Ось в останньому матчі проти «Волині» Сергій Ребров щось пробував змінити у складі й ледве не потрапив у неприємну ситуацію. Тому є проблема в короткій лаві запасних «Динамо».

У весняній частині чемпіонату вам більше до вподоби малюнок гри якої команди: «Динамо» чи «Шахтаря»?

Складно сказати… Мені шкода «Шахтар», команда зараз не має своєї бази, стадіону, футболісти і наставники постійно в роз’їздах. А за малюнком, за виконавською майстерністю це – дві елітні команди, які багато років ведуть боротьбу за золото чемпіонату.

У матчі «Шахтар» – «Динамо» також шанси на перемогу команд рівні?

Так… Узагалі, це дуже важливий матч. У разі перемоги «Динамо» або нічиєї кияни стають чемпіонами. У разі їхньої поразки є великі сумніви щодо золота «Динамо». Все-таки у столичної команди будуть непрості матчі проти «Карпат», «Дніпра», донецького «Металурга». Додає труднощів ігровий календар киян: матчі проти «Фіорентини», гра в Луцьку відберуть у них багато сил.

Як щодо чемпіонства «Дніпра»? У команди Мирона Маркевича є теоретичні шанси на перше місце…

Вони дорівнюють нулю. Те, що було за Рамоса, зламано, а своєї гри Маркевич ще не поставив. Триває пошук гри, оптимального складу. Так, «Дніпро» успішно бореться в Лізі Європи, шанси команди на півфінал – 50 на 50. Але я не говорив би про чемпіонство «Дніпра».

А яке «Дніпро» вам більше до вподоби: взірця часів Рамоса чи те, яке тепер вимальовується?

Наразі не бачу, щоб там щось вимальовувалося. За Рамоса була чітка організація гри. Сподіваюся, робота Маркевича принесе плоди. Але у футболі відразу нічого не відбувається, потрібен час.

Кожен тренер повинен підібрати гравців, донести їм своє бачення футболу, вибудувати гру. Дуже важливою є наявність кваліфікованих кадрів. Ось Моуріньо приїхав у «Реал», вимагав 100 мільйонів євро на новобранців, і йому ці кошти виділили, в «Челсі» те саме. Тактичні задуми тренера на полі реалізовують футболісти, й успіх команди залежить від їхньої кваліфікації.

Натякаєте, що у «Дніпра» бракує кваліфікованих гравців?

Конкурувати із гравцями «Динамо» та «Шахтаря» дніпропетровці не можуть.

Які позиції Маркевичу треба підсилити?

Я не бачив тренувального процесу, тому мені складно відповісти на це запитання. Якщо говорити про чемпіонство, то, однозначно, потрібно підсилюватися. Про це говорив сам Мирон Маркевич. Зрештою, треба підсилюватися і «Динамо». Там є проблеми з форвардом, у середній лінії. Більш-менш нормальні справи в захисті та на воротарській позиції. А ось нападника «Динамо» точно потребує.

Якщо Коноплянка влітку покине «Дніпро», це означатиме, що дніпропетровці зроблять ще один крок назад від чемпіонства?

Одна людина не визначає обличчя команди. Увесь світ продає футболістів і шукає їм заміну.

Ви вже сказали, що клас «Фіорентини» вищий, аніж у «Брюгге». «Дніпро» в гостях зіграв унічию з бельгійцями. Можна сказати, що дніпропетровці зобов’язані вдома проходити «Брюгге»?

Те саме говорили у Стамбулі, коли «Бешикташ» зустрічався із «Брюгге». Тим не менш, бельгійці обіграли турків. Як не парадоксально, але зараз у гостях легше грати, ніж удома. Якщо в команди сильна середня лінія, добре побудовано гру на контратаках, то в гостях дуже зручно грати. Ту ж «Барселону» ніхто не може обіграти на виїзді. Удома одна гра в каталонців, у гостях – інша. У них сильні дії на контратаках. Сподіваюся, що обидва наші клуби пройдуть своїх суперників. Щодо «Дніпра», то в Маркевича є виконавці, яким до снаги обіграти бельгійців.

Олег Петренко, спеціально для «Вголосу»

ІА "Вголос": НОВИНИ