А уже 9-го жовтня «синьо-жовті» у Польщі зіграють проти команди Косово.

На жаль, національній команді України у найближчих матчах не зможуть допомогти усі гравці, яких викликав тренерський штаб. Спершу через пошкодження вибув півзахисник київського «Динамо» Віктор Циганков, замість нього в розташування збірної прибув футболіст луганської «Зорі» Олександр Караваєв.

А згодом вибув зі строю захисник донецького «Шахтаря» Ярослав Ракицький. Офіційне пояснення виглядає дещо дивним – Ярославу, виявляється, дошкуляє стара травма – … мікроушкодження задньої поверхні стегна. До слова, це уже не перший, і не другий випадок, коли Ракицький говорить про якусь не значну травму, пропускає матч збірної, а за кілька днів виходить в основі «Шахтаря».

Колишній тренер національної збірної України Леонід Буряк каже, що у турків є аналогічні проблеми, тільки у більших масштабах. Про це фахівець розповів в інтерв’ю «Вголосу».

Леонід Йосипович, вірите в успіх збірної у двох найближчих матчах?

Із турками у нас завжди позитивно складалися ігри. Звісно, це ключова гра, суперник достатньо серйозний. Але у турків є проблеми. 7-8 футболістів відмовилися виступати за збірну. Попри це, турки заявляють про бажання вийти на чемпіонат світу-2018 із першого місця. Але ми усі віримо в нашу команду. Сподіваюся, українцям вдасться в цих двох іграх взяти очки.     

Чому ці 7-8 відмовляються грати за збірну Туреччину?

Ці футболісти відмовляються грати за збірну Туреччини через борг за потрапляння і виступи на Євро-2016. Їх навіть не викликають в національну команду. Той же зірковий Арда Туран більше не залучається. Це плюс для українців, яким потрібно скористатися.

Як вважаєте, ігри за збірну повинні оплачуватися?

Звісно, повинні. Мені здається, що тільки при мені збірна України не отримувала грошей. Наскільки мені відомо, зараз футболісти також ставили питання про преміальні. Вони професіонали, футболом заробляють гроші. І у разі виходу команда на чемпіонат світу чи Європи Федерація отримує від ФІФА чи УЄФА непоганий фінансовий бонус. Звісно, це не головне, є важливіша мотивація – чогось добитися у футболі, показати себе і прославити Україну. Але фінансовий аспект також немаловажний.     

Тобто, честь країни – це добре, але професіонали повинні заробляти…

Так. Ну не можуть, приміром, турки грати за великі гроші, а ми повинні вимагати від футболістів любити Україну і робити свою справу безкоштовно. Звісно, батьківщину потрібно любити. Але, мені здається, у Федерації знайдуться люди, які зможуть закрити це питання. Судячи із інформації журналу «Форбс», у нас є понад 200 мільйонерів.

Турки – це один із найсильніших конкурентів у відборі?

Взагалі, у нас рівна група. Ісландія, Хорватія, Туреччина, Фінляндія – це не погані команди. Вистрелити може кожен суперник. І дуже важливо на старті відбору не втрачати очки. Кожен пункт може бути вирішальним. На виїзді потрібно бути готовим грати на контратаках. Господарів гнатимуть уперед трибуни. Але для гри першим номером необхідно володіти певним рівнем майстерності. Українцям ж треба використати свій шанс у контратаці.    

У лідерів збірної Андрія Ярмоленко та Євгена Коноплянки помітний ігровий спад…

… Проблеми у всіх бувають. Обоє виділяються по таланту, вони одні із найкращих в Україні. А ігровий спад рано чи пізно мине. Думаю, Ярмоленко таки піде у якийсь європейський клуб. В Україні багато перспективних молодих футболістів. А Ярмоленко і Коноплянка вони уже сформовані виконавці, які закріпили за собою місце в основі.

Наостанок, що скаже про команду Косово?

Чимало гравців збірної Косово грає у хороших європейських командах. Це не явний аутсайдер групи, ця команда здатна на сюрпризи. Бачив гру Косово із Фінляндією, було достатньо не просте протистояння. Взагалі, було би добре, якби збірна України у найближчих двох іграх здобула 4 очки, а якщо здобуде 6 – це буде просто фантастика.  

Олег Петренко, «Вголос»

 

ІА "Вголос": НОВИНИ