Народна артистка України, екс-нардеп та колишня міністрка культури України Оксана Білозір розповіла про скандальне «будівництво Білозір» у Києві.

«Давним-давно, ще на початку 2000-х років, Олександр Омельченко був мером міста Києва і тоді багато артистів отримали певні винагороди за свою працю. Це такі артисти як Інеса Братущик зі Львова, Алла Кудлай, Павло Зібров, Іво Бобул і я, Оксана Білозір, – це все музиканти не з Києва. Ми усі брали участь у державних концертах і відпрацьовували їх безкоштовно. За це було прийнято рішення нас нагородити. Комусь дали приміщення, комусь квартиру, а я взяла земельну ділянку на Подолі. Ця земля дуже довго у мене була і ми нічого не могли на ній робити. Тоді такі речі були навіть прописані у законах і оскільки ми переїхали зі Львова, на цій підставі я отримала цю ділянку», - пояснила Оксана Білозір.

«Коли прийшов до влади Віктор Янукович і усі почали рахувати кожен квадратний метр у Києві. Тоді у Київраді почали піднімати питання про те, що якщо на приватних земельних ділянках ніхто нічого не робить, то цю землю будуть повертати у комунальну власність. Тому я була змушена щось із цією ділянкою робити. Оскільки я не маю коштів, щоб почати там будівництво і не маю відношення до бізнесу, я скористалась правом суперфіція. Тобто, я, Оксана Білозір, надала забудовникам право будувати на моїй землі. У мене був підписаний договір із ними (він досі у мене є), що я передаю їм право користуватись моєю землею і здійснювати там забудову. Натомість, згідно домовленостей, коли вони добудують свій об’єкт, вони мені компенсують мою ділянку квадратними метрами того будинку, який там буде. У нашому договорі головним «штрихом» прописано, що я не маю права нав’язувати своїх пропозицій щодо того, що вони там будують. Тобто, я не мала права щось їм вказувати і так далі. Фактично, я передала забудовнику землі в користування, а далі вже у них виникли проблеми», - додала співачка.

«Коли Сергій Лещенко, мій колега по парламенту, вперше підняв це питання, я підійшла до нього і показала йому всі документи, які мала. Він мені сказав: «Ну і що? А мені так треба». Я зрозуміла, що це йому замовили і він почав на мене гоніння. Чому він так вчинив? Тому, що у нас із ним були розходження у гендерній політиці. Я створила у парламенті міжфракційне об’єднання, яке виступало за традиційні цінності і я не давала прийняти Стамбульську конвенцію, бо там є речі, які суперечать нашій ідеології та українському світогляду. Я вважала, що якщо я є на цьому місці, то я не маю права це пропустити. Це суперечило і конфліктувало із позицією так званих «соросят», лідером яких у Верховній Раді виступав сам Лещенко. Він часто мене провокує і посилається на цю тему, але я ніколи не коментувала цього, адже для нього це було б великим щастям, щоб далі розвивати цю тему. Тому я навчилась терпіти, перебуваючи в політиці, та знаю, що сміється той, хто сміється останній», - підкреслила вона.

Читайте більше інформації у статті: «Багатомовний» Порошенко, помста Ігоря Білозіра та колядки в СРСР: інтерв'ю з Оксаною Білозір

ІА "Вголос": НОВИНИ