Про це повідомив перший заступник генерального директора держкорпорації «Роскосмос» Олександр Іванов, повідомляє ТАСС.

«При цьому існуючі методи математичного моделювання не могли виявити такої помилки», – сказав Іванов.

Комісія держкорпорації під керівництвом заступника директора завершила розслідування вчора, 11 грудня. За його результатами жодних зауважень до роботи космодрому не було. Крім того, «Союз», «Фрегат» та його складові частини, а також рухова установка працювали відповідно до закладеному алгоритму.
Однак, як заявив перший заступник голови «Роскосмосу», за сукупністю вказаних причин «в момент відділення розгінного блоку від носія помилка по обертанню становила 363 градуси». «Фрегат» почав розворот, але не встиг його зробити, оскільки включився маршовий двигун. Він надав імпульсу при невірно орієнтованому блоці – і «Фрегат» почав падати.

«Тут напоролися на різницю двох шкіл. НВО «Автоматика» виробляє системи управління ракети-носія, а школа НПЦАП – системи управління розгінними блоками», – сказав Іванов.

Нагадаємо, ракета «Союз-2.1 б» з розгінним блоком «Фрегат» і 19 супутниками стартувала 28 листопада і штатно досягла проміжної орбіти. Однак потім апарати не вийшли на цільову орбіту і впали в Атлантичний океан.

 

«Вголос»

ІА "Вголос": НОВИНИ