«На мене написали заяву в поліцію і звинуватили у ксенофобстві, а на конференцію взагалі не пустили» - розповіла жінка кореспондентові «Вголосу». Втім, за словами Миколи Юрченка, голови управління товариства «Рома України. Терніпе», жодних обмежень щодо відвідувачів заходу не було, «хто захотів, той і прийшов». 

На прес-конференції експерти повідомили, що суспільство, відповідно до соціальних опитувань в Україні, серед представників нацменшин найкраще ставиться до євреїв, а щодо ромської національності, то вона стикається із найбільш різкими проявами ксенофобії.

«Ми плануємо направити рекомендації про захист цих представників громади до конкретних державних органів. Упродовж багатьох років наша поліція ігнорує антисемітські злочини, зокрема побої представників нацменшин, упереджене ставлення до них на вулицях, у навчальних закладах. У суспільстві треба, навпаки, створити адекватну атмосферу, формувати культуру толерантності. Роми будуть красти доти, доки на них тиснутимуть відповідні соціальні обставини та суспільне ставлення» - вважає В’ячеслав Ліхачов, керівник групи моніторингу прав нацменшин Конгресу національних громад України. «Ми хочемо інтегрувати ромів в українське суспільство, плануємо почати саме зі Львова. Їм треба надати доступ до світи, нормальної роботи» - додає Ольга Веснянка, експерт Коаліції з протидії дискримінації, тренер курсу «Толерантність і недискримінація в роботі поліції».

Як писав раніше «Вголос», 5 лютого, у центрі Львова цигани погрожували вбити двох дівчат, напад яких вдалося зупинити представникам організації «Л.О.В.Ц.І», що займається боротьбою зі злочинністю представників ромської національності у місті.

 

 

ІА "Вголос": НОВИНИ