Детальніше про це розповiв Василь Шмагой, лiкар-хiрург-реабiлiтолог Нацiонального iнституту хiрургiї та трансплантологiї iменi О. О. Шалiмова, передає "Добрий лікар".

Що означає термін "згрупуватися"? І як цьому навчитися?

Цьому навчають у спорті, але основи такого поняття має знати кожна людина. Адже вкрай важливо вміте правильно це робити.

Тож перше правило: руки потрібно притискати до тулуба, а не розкидати в різні боки. Це вас врятує від травм верхніх кінцівок, котрі можна отримати при падінні. Якщо ж руки тримаєте в кишенях, при падінні намагайтеся їх витягнути, бо інакше при падінні на спину основного удару можуть зазнати лікті.

Яка ж частина тіла може витримати цей основний удар?

Побутує думка, що падати треба на п"яту точку. Натомість особливо небезпечно падати на м"яке місце, коли людина послизнулася і аж підскочила. Тоді падіння буде дуже стрімким, а приземлення -- твердим і болючим. В такий спосіб постаждати можуть крижі, хребет. При цьому ризикуєте ще й вдаритися головою. Краще падати на бік.

А якщо людина впала на коліна...

Неминучим є забій (і це в кращому випадку). Отже, якщо зазнали такої травми, потрібно дотримуватись трьох правил. По-перше, прикладіть холод (для цього можна сніг покласти у кульок і скористатися цим). По-друге, потрапивши додому, потрібно обмежити рухливість кінцівки (обмотайте уражену ділянку еластичним бинтом). По-третє, ляжте і підніміть ногу (це сприятиме зменшенню набряку).

Але найголовніше, якщо в результаті падіння відчули сильний біль, котрий не вщухає, викличіть швидку або зверніться до травматологічного відділення. Необхідно, аби лікар вас оглянув і вчасно вжив необхідні заходи. 

Запам"ятайте, не можна вправляти травмовану частину тіла. У випадку перелому, поки їде швидка, спробуйте зафіксувати кінцівку, аби травмована частина тіла була нерухомою. Варто також прийняти таблетку знеболювального.

На жаль, дуже часто трапляється таке, що потерпілий не поспішає звертатися до медиків. Чекає, поки набряк зникне й біль вщухне. Натомість втрачається дуже важливий час, а при переломі цього не можна собі дозволяти.

ІА "Вголос": НОВИНИ