У світі лікарі та науковці нині активно шукають ліки від нового коронавірусу COVID-19, а також способи профілактики. Зокрема, досліджують, чи допоможуть не хворіти цинк та вітамін С.

Про це розповіла ТСН Валентина Голобородько – лікарка-госпіталістка у Montefiore Medical Center, що розташований у Бронксі, місто Нью-Йорк.

"Із вітаміном С було два великі дослідження. В одному високі дози вітаміну С зменшували смертність у хворих з сепсисом, тобто з дуже важкою інфекцією загалом. Друге дослідження було рік тому, що підтвердило ефективність високих доз вітаміну С внутрішньовенно при гострому респіраторному дистрес-синдромі. Оскільки під час коронавірусу у хворих спостерігається і те, й інше, тож є привід думати, що вітамін С внутрішньовенно буде ефективним для лікування в першу чергу важких хворих у реанімаціях. І нині проводиться випробування саме такого способу введення вітаміну С, дуже високих доз, цим хворим. Малі дози вітаміну С – немає приводу думати, що вони якось можуть запобігти COVID-19 чи полегшать його перебіг. Кому може допомогти вітамін С – це тим, в кого є нестача цього вітаміну в організмі. Але тест на вміст вітаміну С дуже дорогий, тому дешевше придбати біодобавку з цим вітаміном і її вживати, якщо ви думаєте, що у вас може не вистачати його", – розповіла лікарка.

Нестача вітаміну С спостерігається у людей, які не споживають фрукти та овочі щоденно.

"Або ж у людей з хворобами – діабетом чи нирковою недостатністю. Для таких людей для нормалізації функції імунітету, і, можливо, він і вбереже людину від хвороби, просто тому, що імунна система працюватиме нормально. Але підвищені дози вітаміну С – немає таких даних, що вони якось запобігають цій хворобі. Крім того, надлишок вітаміну С ми все одно виділятимемо з сечею, він не накопичуватиметься", – пояснила Валентина Голобородько.

 

ІА "Вголос": НОВИНИ