Зокрема, дослідники переконалися в тому, що саме з печінки метиловий спирт виводиться з великою затримкою. Під час експерименту ін'єкції метанолу отримували самці мишей, після чого протягом доби у тварин бралися проби з окремо взятих органів – печінки, нирок, легенів і мозку. Аналіз цих проб продемонстрував: на наступний день після отримання дози вміст метилового спирту зменшувався у всіх органах, – але тільки не в печінці, пише ukrhealth.net.

Науковці вбачають у цьому підтвердження особливо згубного впливу спиртних напоїв на печінку. Алкоголь перешкоджає біологічному відновленню тканин печінки: псується саме генетичний матеріал клітин, що не дозволяє давати здорову тканину, зазначили фахівці. При регулярному вживанні навіть малих доз алкоголю клітини органу втрачають здатність до оновлення – вони елементарно не встигають це зробити.

Причому, зазначила окремо старший науковий співробітник лабораторії НГУ Катерина Пархомчук, чим більше в спиртному домішок, тим більше затягнутим виявляється його проходження через печінку. Якщо і вживати алкогольні напої, – то тільки від перевірених виробників і з високою якістю очищення спирту, підкреслила вона.

 

«Вголос»

ІА "Вголос": НОВИНИ